Věra Jourová: Neregulujeme, co je pravda a co je lež. Nechceme zavádět cenzuru

Je vysoce pravděpodobné, že zneužití osobních údajů a dezinformační kampaně budou probíhat ve všech státech EU. Říká to eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti Věra Jourová.

Podle nedávné studie Eurobarometeru lidé, a to zejména ve střední a východní Evropě, čerpají informace jenom z internetu a méně čtou nezávislá, tradiční média.

„Jsou pak snadnější cíl pro dezinformační kampaně,“ vyzdvihuje Jourová s tím, že jde o hrozbu pro všechny státy EU, ale s různou intenzitou a různými cíli.

Nechceme regulovat, co je pravda a lež na internetu.
Věra Jourová

Evropská komise už dala doporučení státům, co s takovými problémy dělat, nicméně z evropské úrovně lze podle ní pouze alarmovat a dávat doporučení. „Co můžeme dělat, a co dělám já osobně velmi intenzivně, je jednat právě s digitálními giganty typu Facebooku a Googlu,“ říká.

Madeleine Albrightová: Mladá generace musí myslet na svou úlohu v demokracii

Madeleine Albrightová

Fašismus - varování. Přesně tak se jmenuje nová kniha bývalé ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové, která se objeví i na pultech českých knihkupectví. Z názvu lze odvodit, že tématem je ohrožení svobody a demokracie v současném světě.

Je také důležité, aby lidé věděli, že čtou politickou reklamu v rámci kampaně před volbami. Bruselu přitom ale nemá jít o žádnou cenzuru, ale o zachování digitálního prostoru pro pluralitu názorů.

„Státy se mají postarat. Nikdo jim nechce sahat do kompetencí. Musím ale říci, že pokud by se hackerům a dezinformačním tlakům podařilo volby narušit ve dvou, třech státech, tak má Evropa jako celek problém,“ uzavírá s tím, že proto se snaží o spolupráci s členskými státy.

autoři: Marie Bastlová , prh