Vědci testují lék proti koronaviru. Zda bude účinný, zjistíme na konci dubna, připomíná český biochemik

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo v boji s novým koronavirem použití experimentálního léku Remdesivir. Jak daleko je jeho testování a kdy bude k dispozici pro větší část pacientů? „Lék je ve třetí fázi klinických testů, zkouší se na tisícovkách pacientů,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem biochemik Jan Konvalinka, který vývoj přípravku sleduje. 

Jak bude nový lék proti covid-19 účinný, dosud není jasné, testy totiž ještě nejsou u konce. Informace, které zatím přicházejí z USA, jsou ale příznivé. „Máme několik dílčích informací, lék se zkoušel v kritickém stadiu u pacientů ve Spojených státech a výsledky jsou velmi dobré,“ potvrzuje biochemik. 

Čtěte také

Jednotlivé výsledky tak vypadají povzbudivě, o tom, zda bude lék Remdesivir skutečně účinný, ale rozhodnou až výsledky klinických testů. Ty by měly být k dispozici pravděpodobně 27. dubna. O lék je už nyní obrovský zájem.

Místa, kde se bude lék vyrábět, už vznikají

Pokud výsledky na konci dubna ukážou, že je lék účinný, mohl by se Redemsivir dostat na trh během několika týdnů. „Obtížnější pak může být výroba dostatečného množství preparátu, dnes už hovoříme o stovkách tisíc pacientů a nároky na výrobu budou velké,“ připomíná Jan Konvalinka.

„V Číně i v USA už se ale připravují provozy na výrobu, což naznačuje, že firma věří, že lék bude alespoň částečně fungovat,“ dodává. „Myslím, že někdy koncem května by lék mohl být schválený a v červnu, červenci by mohl být k dispozici.“

Jak se na léku podíleli čeští vědci? A kdy se lék – pokud bude jeho testování úspěšné – dostane i k českým pacientům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související