Ve Velké Británii se noční hlídky vydávají chránit jezevce před lovci

Britskou společnost v posledních týdnech rozděluje pohled na jezevce, malou černobílou šelmu. Zemědělci to vidí černě – jezevec přenáší nebezpečnou tuberkulózu skotu a tak nepřímo působí chovatelům mnohamilionové škody. Jenže nemalá část veřejnosti vidí jezevce spíš bíle a považuje je za oběti zbytečně krutého a prý i diletantského odstřelu, který vláda povolila ve dvou hrabstvích. Lidé tak vyrážejí na denní i noční hlídky a snaží se lovcům jejich úkol ztížit.

Členové hlídky až úzkostlivě dbají na to, aby ani o několik metrů nevybočili z veřejně přístupné cesty a nezavdali tak příčinu k zatčení, k čemuž každý den dochází na nejrůznějších místech. Ať už tady v Gloucestershire nebo v sousedním hrabství Somerset.

Zraněný jezevec kritizuje volný odstřel

„Když jsou v okolí lidé, lovci nesmějí střílet a nesmí mít ani nabito. Naše hlídka se pohybuje čistě v mezích zákona, nesnažíme se lov aktivně mařit. Lovci se pohybují většinou ve třech. Střelce doplňuje pozorovatel a třetí osoba osvětluje terén. Všichni mají přístroje pro noční vidění.“

Čtěte také

Alexa Forbesová, v civilu středoškolská učitelka angličtiny, je velitelkou naší hlídky. Patří ke sdružení Wounded Badger – Zraněný jezevec. Stejně jako my ostatní jenom šeptá. Nechceme rušit zvěř a taky chceme slyšet, kdyby se kolem nás něco dělo.

S aktivisty nad mapou

I když si většina aktivistů myslí, že policisté jsou spíš na straně lovců, naše noční setkání se strážci zákona bylo naprosto nekonfliktní až přátelské. Dostalo se nám ujištění, že se nám nepověsí na paty, a tak se i stalo.

Lidé různých profesí proti nehumánní metodě

„Vláda očekává, že se během šestitýdenní pilotní fáze podaří ve dvou hrabstvích odstřelit asi pět tisíc jezevců. Nevíme oficiálně, jak si lovci vedou, ale prosakují informace, že zatím zabili směšně málo kusů. Hlídky, jako je ta naše, možná měly nějaký vliv, ale hlavně si myslím, že prostě nefunguje zvolená metoda volného odstřelu,“ říká mi při chůzi kukuřičným polem Mark Jones.

Mark je veterinář, aktivista a řidič našeho hlídkového vozidla v jedné osobě. Hlídky se účastní lidé nejrůznějších profesí. Členy mé hlídky byli také žena v domácnosti, studentka, právník, učitelka nebo grafická designérka.

„Když už se rozhodli jezevce střílet, měli by je pitvat a zjistit jejich zdravotní stav. To ale není cílem pilotních projektů. Nezávislí odborníci mají zjistit, jestli byl odstřel zvířat humánní. My se ptáme: Kdo jim dodá mrtvá těla jezevců? Lovci, kteří pečlivě vyberou čistě střelené kusy?“ ptá se Mark.

Čtěte také

„Nelíbí se mi, že povolili odstřel, i když není vědecky prokázáno, že bude mít patřičný efekt. Neví se ani, kolika jezevců se odstřel smí týkat, takže lovci můžou vystřílet kompletně celou populaci. Podle mě se to celé dělá nějak narychlo,“ vysvětluje Trish, která na hlídce doprovázela svou dceru Louise.

„V médiích je to samozřejmě nafouklé, slyšíte drastické příběhy, ale realita je jiná. My na hlídce vlastně nic extra nezažili, což je pozitivní. Určitě hlídkování doporučím svým kamarádům. Když lidi nevyjdou ven, tak nikdy ničemu nezabráníme,“ doplňuje Louise.

Jedná se o složitý problém

Sdružení Zraněný jezevec se pohybuje čistě v intencích zákona, ale najdou se i radikální aktivisté, kteří například odstraňují návnady položené lovci a pohybují se opravdu v těsné blízkosti, kde hrozí vážné nebezpečí zranění.

Mezi aktivisty jsou lidé nejrůznějších profesí

„Čekali jsme, že budeme chodit někde po poli a bude nás čekat spousta konfrontací se střelci. Věc se ale má tak, že když se někde pohybujeme a oni nás uvidí, tak rychle odjedou. Kdykoli se k nim blížíme, tak se seberou a zamíří zase jinam, takže zatím žádné rozepře nebyly,“ uvádí Alexa Forbesová.

Na hlídku vyráží dvakrát, třikrát do týdne. Bloček má hustě popsaný poznávacími značkami aut, ve kterých se nejspíš lovci přesouvají. I to prý k boji o jezevce patří. Většina zemědělců se rozčiluje, že zatímco si aktivisté hrají na kočku a na myš, bovinní tuberkulóza jim kosí dobytek.

Jen loni vláda vyčíslila celkové ztráty na v přepočtu tři miliardy korun. A to už pak člověk vidí jinak sympatickou občanskou angažovanost hlídkujících aktivistů zase v jiném světle.


Zvětšit mapu hrabství Gloucestershire ve Spojeném království

autor: Jiří Hošek
Spustit audio