Ve finále US Open může Federer vrátit Djokovićovi porážku z Wimbledonu

13. září 2015

Nejlepší tenista současnosti Srb Novak Djoković a nejúspěšnější hráč profesionální éry Švýcar Roger Federer se utkají ve finále US Open v New Yorku. Wimbledonský šampion Djoković bude usilovat o svůj desátý grandslamový titul z mužského singlu, Federer může získat už osmnáctý.

Dva velcí rivalové na sebe narazí už potřetí během tohoto léta. A mnozí si kladou otázku, jestli Roger Federer oplatí Novaku Djokovićovi wimbledonskou porážku.

Položil si ji také Ivan Lendl, když před pár týdny viděl, jak Švýcar ve finále turnaje v Cincinnati právě světovou jedničku ve dvou setech zdolal.

„I když je letos na kurtu málo větru, což víc vyhovuje Rogerovi, tak v Cincinnati mu šel kurt víc na ruku. Tady je kurt o něco pomalejší. A v Cincinnati hrál Roger velice dobře.“

I teď na US Open hraje zatím Roger Federer výtečně. Neztratil ani set a jeho vítězství byla přesvědčivá. Na druhou stranu i letos ve Wimbledonu Švýcar kráčel turnajem suverénně, ale svůj nejlepší výkon nepředvedl ve finále, ale už před tím v zápase s Britem Andym Murrayem.

„Nemohu úplně souhlasit s tím, že jsem odehrál slabé finále. Myslím, že jsem v něm hrál dobře, ale Novak byl prostě moc dobrý. Byl supertěžký a zasloužil si to,“ vrátil se k porážce ve Wimbledonu Federer.

„Myslím, že bych našel spoustu pozitivních věcí, co si z toho zápasu nebo celého Wimbledonu můžu vzít, zrovna tak ze Cincinnati ze zápasu s Novakem, i z toho, jak zatím hraju tady. Když se podívám zpátky, myslím, že to byly zajímavé tři měsíce a snad z toho vznikne perfektní plán do zápasu proti Novakovi,“ přeje si Roger Federer, který se určitě do svého plánu pokusí zahrnout to, co mu v posledních týdnech přináší snazší výhry a kratší zápasy.

Ale s tím osmadvacetiletý soupeř dopředu počítá.

„Vím, že v poslední době začal velmi agresivně přecházet k síti, snaží se zkrátit cestu k bodům, myslím, že vylepšil i rychlost, a taky obranu má lepší než dřív. Možná je i víc fit. Je jasné, že abych vyhrál grandslamový titul, musím hrát na své nejvyšší úrovni,“ říká před finále US Open Novak Djoković.

autoři: jpa , Vojtěch Bureš
Spustit audio