Valérie Zawadská

25. leden 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla herečka a dabérka Valérie Zawadská. Už odmala má velmi ráda poezii. Když se, ještě v době studií na DAMU, poprvé slyšela v nahrávce, říkala si: "Tohle je strašné." Hraje v divadlech, recituje a dabuje. Zajímalo nás, jak vnímá dabování filmů a dokumentů, jaký je mezi nimi rozdíl. V sobotu 26. ledna bude hostem herečka Tereza Kostková.

Jeden z největších hereckých zážitků Valérie Zawadské byla spolupráce s herečkou Alenou Vránovou v představení Jak vraždili sestru Charlie (divadlo Ungelt). V současné době hraje s Vojtou Kotkem ve hře Motýli.
Je o ní známo, že když má méně práce v divadle, hledá si ji. Podle svých slov se není třeba stydět, když jde do konkursu - podobně jako další hvězda české herecké scény Iva Janžurová.
Kromě filmových rolí namlouvá také televizní dokumenty. Naposledy o Natasche Kampusch nebo Letecké katastrofy. Ví, že její postoj musí být nezaujatý. Ne vždy se to ale daří - sama přiznává, že ji někdy režiséři musí napomínat, aby si fakta, příběhy z těchto dokumentů nebrala osobně.
Valérie Zawadská se také věnuje recitování. Mezi její nejoblíbenější básníky patří Jan Skácel, Oldřich Mikulášek, ruské básnířky, Jiří Žáček, atd.

Záznam celého rozhovoru s Valérií Zawadskou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio