Václav Žák

23. říjen 2009

"Kvalita by měla být naprosto určujícím parametrem veřejnoprávních médií a musím říct, že právě tady mají veřejnoprávní média rezervy," myslí si páteční host dopoledního vysílání Radiožurnálu Václav Žák, bývalý předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V čem vidí hlavní nedostatky jejich současného stavu nebo jaký význam by měla mít pro veřejnoprávní vysílání sledovanost? Také o tom si povídal s moderátorkou Lucií Výbornou. V sobotu 24. října bude hostem imitátor Petr Jablonský.

"Kdyby sportovní redaktor hovořil o fotbale bez toho, aby věděl, co je to ofsajd, tak ho veřejnost prostě vypíská. A totéž děláme s ústavou," uvádí Václav Žák příklad nízké úrovně znalostí některých moderátorů na poli ústavní problematiky. Veřejnoprávní média by přitom měla nabízet především kvalitně zprostředkované informace a ne nekvalifikované a diletantské komentáře.

Co by se tedy mělo především změnit? Nekvalifikovanosti novinářů by podle Václava Žáka mohl předcházet systém, který by jim umožňoval neustálé doplňování a rozvíjení znalostí, účast na stážích a možnost důkladného obeznámení s problematikou. Takovýto systém však čeští veřejnoprávní novináři k dispozici nemají.

V souvislosti s otázkou kvality veřejnoprávního vysílání je velmi často diskutován také problém sledovanosti a poslechovosti. Lucii Výbornou proto také zajímalo, jakou roli mají tato kritéria pro současná česká veřejnoprávní média. Podle Václava Žáka jde o důležitý parametr: "Pokud mají být veřejnoprávní média financována z koncesionářských poplatků, tak je musí sledovat dostatečný počet populace a musí rozumět tomu, proč jsou pro něj důležitá."

Zrušení koncesionářských poplatků a financování veřejnoprávních médií z reklamy by bylo podle Václava Žáka doslova tragédií. Koncesionářské poplatky totiž slouží mimo jiné k odstínění politického a komerčního vlivu na veřejnoprávní vysílání. "Jakmile by se veřejnoprávní média začala financovat z reklamy, tak zapomeňme na kvalitu, zapomeňme na nezávislost," uzavírá Václav Žák.

Je česká média také za co pochválit? Jaké nejčastější stížnosti řešila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v době působení Václava Žáka v jejím čele? A na jaké úrovni jsou v Česku interaktivní pořady, do kterých mají možnost během vysílání živě vstupovat diváci a posluchači? Také na tyto otázky se ptala Lucie Výborná a odpovědi Václava Žáka si můžete poslechnout ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Kocourkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání usedl Václav Žák na několik desítek minut ke klávesnici počítače, aby odpověděl na zajímavé dotazy posluchačů ještě v on-line rozhovoru.

autor: and
Spustit audio