Václav Větvička

13. duben 2009

Velikonoce jsou nejen největším křesťanským svátkem, ale také obdobím, kdy vše rozkvétá a příroda se probouzí do jara. I proto byl v pondělí hostem Jana Pokorného známý botanik Václav Větvička. Mluvili spolu například i tom, zda kácet, či nekácet stromy podél českých silnic. "Já bych v prvé řadě zakázal automobily, motocykly a člověka," odpovídá botanik. "Protože žádný strom ještě do auta nevrazil." V úterý 14. dubna bude hostem dietoložka Kateřina Cajthamlová.

"Před časem jsme s režisérem Škrlantem udělali film Strom, nebo auto," vzpomíná v této souvislosti Václav Větvička, mimo jiné i bývalý ředitel pražské botanické zahrady. "Byly v něm takové sugestivní obrázky, jak motorová pila kácí jeden strom za druhým. Pak obraz prolnul do záběru aleje sloupů veřejného osvětlení, reklam a dopravních značek - tedy opět pevných předmětů."

Řešení nehodovosti na českých silnicích, která se občas dává do souvislosti právě a alejemi podél silnic, nevidí botanik a dendrolog v kácení stromů, ale v apelování na řidiče. "Představte si českou krajinu bez alejí. To je absurdní. Vysočinu bez alejí? Co by maloval Slavíček, kdyby v Kameničkách nebyla březová alej?"

Václav Větvička odpovídal i na posluchačské dotazy. Vyvrátil například, že by jeho jméno bylo jakýmsi uměleckým pseudonymem. Vzpomínal v této souvislosti na svého rozhlasového kolegu Rudolfa Křesťana, který v jednom ze svých fejetonů poukázal na podobnost jména Václava Větvičky a jeho pole působnosti: "Lepší než já ale podle něj byla vedoucí pražské sportovní haly, která se jmenovala Halová, ale vůbec nejlepší - a ten to vyhrál - byl ředitel Povodí Dunaj v Bratislavě, který se jmenoval Dunaj."

Přestože se Václavu Větvičkovi obvykle v médiích říká botanik, on Jana Pokorného raději upozornil: "Neříkejte to před skutečnými botaniky. Já nejsem botanik, i když jsem vystudoval geobotaniku, což je starší název dnešní ekologie - jako vědy, ne politické disciplíny," upřesňuje. A dodává: "Když se mnou kdysi Mladá Fronta dělala GEN, nazvala mě tam botanikem s duší sedláka. A to já opravdu jsem."

Kromě toho je Václav Větvička i rozhlasovým moderátorem Českého rozhlasu nebo úspěšným spisovatelem. Tím druhým je podle vlastních slov prý spíš z leknutí - a to přestože je autorem nejprodávanější knihy roku. Z jakého důvodu? A kam zve posluchače Českého rozhlasu? Vše se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Větvičkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio