V zapadlé vinárně v italské Bologni se sedělo a pilo ještě třicet let před objevením Ameriky
Vývěsní štít Osterie del Sole byste hledali marně. A i když je v zapadlé uličce v italské Bologni, večer je tato vinárna přeplněná hosty. Jediná šance, jak si sednout, je přijít dostatečně včas. Atmosféru údajně nejstarší vinárny v Evropě ochutnala reportérka Jana Magdoňová.
Jsou asi čtyři hodiny odpoledne a ulice Bologni jsou zatím skoro prázdné. Jinak tomu není ani v uličce Vicolo Ranocchi, která je sice kousek od hlavního náměstí, ale na rozdíl od ostatních ulic nejsou v této žádné útulné kavárny ani obchody se suvenýry.
Kolumbův den v New Yorku slaví hlavně Italové. Přibývá ale protestů a přirovnání mořeplavce k Hitlerovi

Ze svátku, při kterém Američani oslavují připlutí Itala Kryštofa Kolumba ke břehům kontinentu, se v USA stává velmi citlivé téma. V posledních letech některé státy a města místo toho uctívají památku původních obyvatel. New York zůstává u tradičního Kolumbova dne, který s sebou ovšem přináší konflikty.
Skoro míjím bílé, oprýskané prosklené dveře. Hned u vchodu je obraz Mony Lisy, jen tato na rozdíl od originálu drží v ruce skleničku vína. Uvnitř je zatím obsazeno jen pár starých dřevěných stolů. Všude na zdech visí nejrůznější obrazy nebo staré fotky.
U Mozartova stolu
Podnik už přes osmdesát let vlastní rodina z Polaore, majitel dnes obsluhuje za barem. Turisté sem podle něj začali chodit až v posledních letech, a to díky internetu. „Lidé to tady teď znají, ale před patnácti lety turisté vinárnu nemohli najít,“ přiznává.
Hned u baru stojí Marko. Patří k místním a chodí sem už třicet let: „Tato vinárna je nejstarší v Evropě. Je tu od roku 1465. Když v 18. století přišel do Bologni studovat Mozart, seděl a pil v této vinárně.“
V půl šesté večer už není volný jediný stůl. Nemačkají se tu kolem mne ale jen turisté. Je to mix cizinců, místních, studentů i štamgastů. Tohle místo má kouzlo pro všechny. „Ještě třicet let před objevením Ameriky se tu už sedělo a pilo stejně jako dnes,“ poznamenává Marko.
Večeři s sebou
A možná už od té doby tu platí pravidla, která se musí dodržovat i dnes. „Můžete tu jíst vlastní jídlo, ale pít se smí jen zdejší pivo, víno a šampaňské. Vodu si tu objednat nemůžete,“ poučuje mě Marko. Rozhlížím se a je vidět, že má pravdu.
Pivo si získává srdce Italů. Místní minipivovary lákají na nevšední chuťové zážitky

Boom minipivovarů nezažívá jenom Česká republika. Jako houby po dešti vyrůstají třeba také v Itálii, kterou si s pivem asi spojuje málokterý Čech. Na Apeninském poloostrově ale v současnosti už funguje na tisíc malých pivovarů a přibývají další.
Studenti vytahují z tašek křupky a brambůrky. Vedle sedí čtveřice místních štamgastů a všichni si tu jídlo navzájem vyměňují a ochutnávají. Giuseppe mi nabízí taralli, typické italské pikantní krekry ve tvaru kroužku. Nejlepší jsou prý k vínu.
Dalším pravidlem, které musí hosté vinárny dodržovat, je zákaz zpěvu. Ovšem jak mi Giuseppe za chvíli názorně ukazuje, štamgasti tady přeci jen nějaké výsady mají.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Spisovatel Palán: Na plochou Zemi nikdo nevěří. Ve skutečnosti se dělíme na lidi šťastné a nešťastné
-
Desítky tisíc Čechů bez práce. Trumpova cla budou mít rozsáhlý dopad na zaměstnanost, míní ekonom
-
Hold mizejícímu umění zůstat sám sebou. Vítězným snímkem Varů je český dokument o poustevnících
-
Budou, pak nebudou, dosáhnou 20, 50 i 30 procent. Jak se vyvíjely debaty o amerických clech na EU