Pivo si získává srdce Italů. Místní minipivovary lákají na nevšední chuťové zážitky

Boom minipivovarů nezažívá jenom Česká republika. Jako houby po dešti vyrůstají třeba také v Itálii, kterou si s pivem asi spojuje málokterý Čech. Na Apeninském poloostrově ale v současnosti už funguje na tisíc malých pivovarů a přibývají další.

Rukodělný mikropivovar Rebel's sídlí v nenápadném oranžovém stavení na okraji italské metropole a přídomky rukodělný a mikro nemá náhodou.

Čtyři kamarádi

„K plnění piva používáme tuhle malou lahvovačku,“ ukazuje mi při prohlídce pivovaru jeden z jeho zakladatelů Andrea Casini. „Každou láhev musíme ručně nasadit na tyhle kohouty. Na dalším přístroji ji potom zazátkujeme a nakonec ji na tomhle malém zařízení opatříme etiketou.“

Čtěte také

Žádná automatika, doslova každé pivo tu projde jeho rukama. Andrea a tři jeho kamarádi před rokem opustili úřednická a manažerská místa, obleky vyměnili za trička a džíny a začali se živit svojí společnou vášní.


Stout je tmavé svrchně kvašené pivo vyráběné z praženého ječného a někdy i ovesného sladu, chmele, vody a kvasnic. Má vyšší obsah alkoholu, většinou 7 až 8 %, sytou, tmavou barvu a hustou, krémovou pěnu.

„Seznámili jsme se před sedmi lety a spojila nás láska k pivu. Pořídili jsme si tenkrát vybavení pro domácí vaření piva a začali jsme ho nejprve dělat podomácku,“ líčí podnikatelské začátky další ze čtveřice mladých pivovarníků, hlavní sládek Riccardo Di Profio.

„S našimi pivy jsme se přihlásili do mnoha soutěží a měli tam s nimi úspěch. Nabídli jsme je proto v římských hospodách a byli tam z nich nadšení.“

Zvířecí invaze

Úspěchy slavili hlavně se stouty a pivy IPA, a tak se rozhodli vybudovat řemeslný minipivovar, který se specializuje právě na exotičtější pivní styly. Čechy tolik milovaný ležák byste v jeho nabídce hledali marně.

Pivo IPA nazvané výmluvně Hadí invaze

„Vaříme piva, která nám nejvíc chutnají. A to jsou hlavně IPA,“ vysvětluje Riccardo. „U každého ale přidáváme něco speciálního, co ho odlišuje od všech ostatních,“ dodává.

Pivům dávají jména podle zvířat, která žijí na jejich zahradě. Nejprve vařili Papouščí invazi, protože jim tu po ránu na zahradě poletují zelení papoušci. Pak na zahradě narazili na hady, a tak vznikla Hadí invaze. Příští pivo bude prý nejspíš pojmenované po holubech, kteří bydlí pod střechou pivovaru.

Čtěte také

Vaříme pivo poctivě a s láskou


IPA (India Pale Ale) je světlé svrchně kvašené pivo, jehož chuť se zpočátku vyznačuje ovocnými tóny, po nichž ale následuje výrazná chmelová hořkost. Typické pro piva IPA je chmelové aroma a vyšší obsah alkoholu.

Andrea s Riccardem přiznávají, že provozovat minipivovar v Itálii je hodně složité a znamená to nekonečný boj s byrokracií. Přesto tu malé pivovary zažívají obrovský rozkvět a jejich kreace se u Italů těší stále větší oblibě.

„V Itálii umíme ocenit řemeslnou poctivost – když se něco vyrobí rukama a s láskou. Ať už se to týká jídla, nebo vína. A tahle tradice se teď přenesla i na pivo,“ vysvětlují si svůj úspěch italští pivovarničtí rebelové.

autor: fin
Spustit audio