V Riu začaly nácviky, slavný karneval se blíží, říká zpravodaj David Koubek

26. prosinec 2014

Zatímco v Česku začalo na některých místech sněžit, v Brazílii se „ochladilo“ na 30 stupňů nad nulou. Přesto v zemi vánoční atmosféra nechybí. „Brazilci rádi omotávají světelnými hady palmové kmeny, domy jsou ozdobené blikajícími svíčkami,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek.

Kromě Vánoc mají Brazilci zimní svátky na severovýchodě Brazílie. „V oblasti, kde bývá velké sucho, lidé děkují za deště,“ nastiňuje.

K největšímu svátku ale patří slavný karneval v Riu de Janeiru. Už se na něj Brazílie připravuje? „V Riu začaly nácviky, ale školy samby trénují ve střediscích a halách vlastně po celý rok. Hned po karnevalu přemýšlí, co budou předvádět příští rok,“ nastiňuje.

Čtěte také

A jací jsou Brazilci? Tolik se prý nemračí, jsou otevření a mají veselou mysl, ale přátelství jsou trohu jiná než ta naše. „Lidé jsou rychle přátelé, rychle se skamarádí, ale přátelství nejsou tak pevná a nevydrží dlouho,“ podotýká.

Proč jsou Brazilci průkopníci v sociálních sítích? Jaká je rivalita mezi fotbalovými fanoušky? A stíhají se přípravy na letní olympijské hry? I to jste se mohli dozvědět mezi 10 a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio