V Nottinghamu se objevilo nové Banksyho dílo. Mnozí věří, že jim má přinést optimismus

Když se někde v ulicích objeví nové dílo street artového umělce Banksyho, je to vždy událost. Nejnověji to bylo v anglickém Nottinghamu. To, že se jedná opravdu o jeho dílo, potvrdil na svém instagramovém účtu samotný tajemný umělec, který skrývá svou totožnost. Jak na jeho nové dílo pohlížejí obyvatelé města?

Banksyho dílo jako obykle upoutalo pozornost. Přijíždějí se na něj podívat i lidé žijící mimo Nottingham

Jsem na nároží ulice tvořené jednopatrovými cihlovými domky. Na první pohled je zřejmé, že to není ta nejlepší adresa. Vedle kadeřnictví je u lampy pouličního osvětlení připevněný bicykl. Přední kolo má všelijak zprohýbané a sedátko i zadní kolo chybí úplně.

Na zdi za ním je černobílý výjev: holčička, která má kolem těla obruč vyrobenou z pneumatiky jízdního kola. Jakoby si ji právě vypůjčila z vraku před sebou.

Je to moc pěkné

Jela jsem ráno do práce a když jsem viděla tu kresbu, byla jsem úplně unesená. Je to ohromné. V této části města žijí hlavně studenti, pronajímají se zde pokoje i celé domky. Ale teď sem přichází mnoho lidí, z Nottinghamu i zdaleka,“ svěřuje se žena, která má obchod kousek od nejnovějšího Banksyho díla.

Jakmile se informace o novém graffiti rozkřikla, začali se k němu scházet lidé. Tak jako tříčlenná rodina, která sem přijela až z šedesát kilometrů vzdáleného Sheffieldu.

Trochu prší, ale to nevadí. Přijeli jsme sem, abychom si to prohlédli. Banksy není k vidění na ulici každý den,“ říká hlava rodiny.

Společně s dalšími přihlížejícími si láme hlavu, co by dílo mělo znázorňovat: „Řekl bych, že to má něco společného s recyklací.. recyklace bicyklu?“ směje se muž. „Co to může znamenat? Něco se závody? Nevím, na každý pád je to moc pěkné, a proto jsem přivedla i svého čtyřletého syna,“ uvažuje další přihlížející.

Ostře sledovaná zeď

Krátce poté, co se výtvor na zdi objevil, nechaly na něj úřady instalovat ochranné plexisklo. Od doby, co dílo někdo několikrát zastříkal černou barvou, stojí na nároží i auto s muži z bezpečnostní agentury.

Byla bych ráda, kdyby tady ten obraz zůstal, je ohromný,“ svěřuje je se další žena. O osudu díla, které může mít cenu milionů korun, ještě není rozhodnutu. Jeho vlastníkem je majitel domku, na kterém je výjev namalovaný a ten se zatím nevyjádřil.

Místní lidé věří, že Banksy, který se objevil na zdi, přinesl naději a optimismus do temných dní. Faktem je, že obojí budou obyvatelé Nottinghamu potřebovat. Krátce po mém natáčení se celé město ocitlo v nejpřísnější karanténě.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související