První film o ženách ve světě graffiti jde do kin, natáčení trvalo osm let

15. únor 2016
Zprávy

Vede dva životy. Přes den chodí do práce, v noci je první českou sprejerkou, což její rodina netuší. O sobě a dalších ženách v graffiti natočila dokument, který poprvé v historii mapuje tuto subkulturu z jiného než mužského pohledu.

„Vždycky mi říkali: to není pro holky, ty stejně skončíš, dávám ti maximálně dva roky. A tak jsem se rozhodla natočit první dokument o ženách, co dělají ilegální graffiti,“ představuje se na začátku filmu hlavní hrdinka, producentka a také první česká writterka v jedné osobě s přezdívkou Sany.

Ve snímku jí nikdy není vidět do tváře a také nikdy neřekne své pravé jméno. Při své tvorbě se pohybuje na hraně zákona. Stejně jako další ženy, které sedm let po celém světě točila.

„Samozřejmě to pak v tom filmu vypadá, že někdo někam jde jak na houby. Ale každá akce, třeba v nějakém depu, se plánuje několik týdnů nebo měsíců a není nikdy jistota, že to vyjde. Takže jsme byly ve spojení, a když řekly, že je dobrý čas přijet, tak jsme musely vyrazit,“ popisuje.

Před dvěma lety Sany došly peníze, přesto film za pomoci přátel dokončila. Devadesátiminutový dokument Girl Power tak není jen přehlídkou portrétů writterek celého světa. Osobní příběh Sany z něj dělá film o skutečné dívčí síle v mužském světě, říká koproducent snímku Martin Hůlovec.

„Sledujeme její motivace, prožíváme s ní osm let toho filmu až do momentu, kdy se nám Sany na plátně zhroutí, spálí kazety s hrubým materiálem. Je úplně na dně, myslí si, že film nedodělá, a v ten moment přichází katarze.“

První film o ženách ve světě graffiti bude mít premiéru 27. února.

autoři: ČRo , Radek Kříž
Spustit audio