Britové vybrali nejoblíbenější umělecké dílo. Vyhrálo Banksyho graffiti se srdcem pro Sýrii

27. červenec 2017

Před patnácti lety se objevila nasprejovaná na zdi v londýnské čtvrti Shoreditch. Dnes je nejoblíbenějším britským uměleckým dílem. Řeč je o holčičce, která se smutkem sleduje odlétající balonek v tvaru srdce. Autorem graffiti je umělec Banksy, který ji později vytvořil v několika dalších verzích.

Výtvarní redaktoři a umělci sestavili výběr dvaceti známých britských děl, ze kterých potom v průzkumu vybíraly dva tisíce Britů a vítězem se stala právě Banksyho holčička.

Porazila třeba romantického anglického krajináře Johna Constablea a jeho vůz na seno nebo obraz Bojující Temeraire vlečené k poslednímu kotvišti k rozebrání od Williama Turnera z 19. století i další slavná britská výtvarná díla.

Banksy se sprejem a šablonou tak porazil plátna starých mistrů, ale také třeba kultovní obálku alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles, která skončila na osmém místě.

Banksyho díla se už před docela dlouhou řadou let přesunula z ulic i do galerií. Před třemi lety byla právě vítězná holčička sejmuta z londýnské zdi a vystavena. Následně se prodala za půl milionu liber. Banksy ale vytvořil vícero verzí. V roce 2014 například jednu využil, když upozorňoval na pokračující konflikt v Sýrii.

Před posledními volbami v Británii to pak byla verze holčičky s balonkem, ve kterém je britská vlajka. Banksy tehdy vyzýval Brity, ať nevolí konzervativce.

autor: sed
Spustit audio