V metru vyrostl neobvyklý skleník. Mnohostěn na Můstku testuje automatizovanou péči o rostliny

Vestibul pražské stanice Můstek nově obývá na třicet rostlin. Zasazené jsou do skleníku neobvyklého tvaru, který vystavěli vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov se záměrem nejen zaujmout pozornost cestujících, ale především otestovat funkčnost jeho samoudržovacího systému.  

„Můstek, přestupní stanice,“ ozývá se z vestibulu metra a před námi se otevírá výhled do speciálního skleníku.

„Vyrostl nám tady zelený prvek, který je přibližně šest metrů široký, výškou od podlahy až ke stropu a je osazen přibližně třiceti rostlinami,“ popisuje Josef Haber z Univerzitního centra energeticky efektivních budov.

Čtěte také

Instalace v metru má naschvál neobvyklý a nepravidelný tvar. „Pokusili jsme se svým způsobem šokovat. Řekli jsme si, že půjdeme úplným opakem vegetace, která nemá příliš mnoho hran a je taková oblá. Rozhodli jsme se, že začneme tím, že tu konstrukci jako takovou svým způsobem nasekáme, takže je tady spousta ostrých hran. Je to takový mnohostěn,“ líčí Haber.

Automatizovaná závlaha

Ve své první polovině se vitrína skládá z dřevěných desek, ve druhé je skleněná. Uvnitř se pak skrývá chytrý a soběstačný systém. Správné prostředí pro růst rostlin hlídá několik čidel.

„Snažíme se monitorovat alespoň základní veličiny: teplotu, vlhkost, nejenom vzduchu, ale i toho substrátu, protože ta instalace má automatizovaný systém zavlažování. Měříme třeba i teplotu a hladinu vody, abychom věděli, kolik ještě vody tam máme a jak nám cirkuluje tím systémem,“ vysvětluje Daniel Adamovský z Univerzitního centra energeticky efektivních budov.

Čtěte také

Rostliny skleník krmí po kapkách. „Hadice jsou jemně perforované a když se ten systém natlakuje, tak pomalu vytváří kapičky k těm rostlinám,“ ukazuje Adamovský.

Zkouška mrazem

První zkoušku mrazem už má nový skleník za sebou. „Už máme zkušenost, protože na přelomu listopadu a prosince, před Vánoci, venkovní teploty klesly až k - 8 °C. Rostliny přežily, za což jsme velmi rádi. Byl to takový první křest. On je totiž zároveň ten prostor substrátu vyhřívaný,“ poukazuje Adamovský.

Čtěte také

Také umělé osvětlení je speciálně vybrané tak, aby se co nejvíce podobalo slunečnímu světlu. Aby ale v metru taková instalace mohla vyrůst, museli se odborníci vypořádat s řadou bezpečnostních požadavků nebo i s případným vandalismem. Dílo je proto složené z jednotlivých vyměnitelných desek.

„Pokud opravdu nastane ta krizová situace, že vandal ten jednotlivý prvek rozbije tak, že už bude neopravitelný, tak se jednoduše nahradí,“ říká Josef Haber.

Cílem experimentu je nejen zkrášlit strohé prostředí metra, ale také otestovat funkčnost a udržitelnost celého systému, který by se podle odborníků dal využít i jinde.

Spustit audio

Související