V Jordánsku vypuklo mediální šílenství. Místní mešitu pojmenovali po Ježíši Kristovi

Kostely nesou obvykle jméno některého z křesťanských světců. Podobně je to i s pojmenováním mešit. Ve středověku jim jejich stavitelé dávali svá jména. Moderní mešity pak často nesou jména významných postav z počátků islámu. V jordánském městečku Mádaba, kde žije početná křesťanská komunita, mají už tři roky mešitu Ježíše Krista.

Takhle pohádkově zní muslimské volání k modlitbě snad jen v Jordánsku, i když i tady ho pouští imám v mešitě z magnetofonu. Jsem na okraji městečka Mádaba, asi 30 kilometrů od Ammánu.

V pozdním odpoledni všedního dne vyslyší volání několik desítek mužů. Scházejí se ze zatím nepříliš zastavěného okolí. Nad proskleným vchodem visí cedule upozorňující na mešitu Ježíše Krista, syna Marie. Právě začíná modlitba v mešitě, která jako jediná na světě nese jméno křesťanského Syna Božího.

Čtěte také

O unikátním pojmenování mešity kolují v Jordánsku legendy. Jedna z nich mluví o imámovi, který kdysi během ramadánu onemocněl a nemohl muslimům svým voláním oznámit konec půstu, aby se mohli najíst. Všiml si toho kněz z nedalekého kostela a rychle dal muslimům znamení zvony. Na památku sousedské výpomoci pak pojmenoval stavitel novou mešitu po Ježíši Kristovi.

Podnikatel chtěl otevřít oči místním

„Podívejte, už rok se odmítám s médii na toto téma bavit, protože to celé pokrucují. Byly toho plné noviny a televize. Ptali se pořád, proč jsme pojmenovali mešitu po Ježíši, když Ježíš patří křesťanům. Prostě arabské mediální šílenství,“ říká po skončené modlitbě mladý imám Násir.

Muhammad a Ježíš Kristus jsou podle imáma Násira bratři

Nakonec si mě ale zřejmě vyhodnotí jako neškodného novináře z malé a daleké země. Dává si proto říct. „Také se tvrdí, že každý ramadán se tu křesťané skládají muslimům na ramadánovou večeři, jenže to není pravda,“ rozhodně odmítá veškeré legendy imám Násir.

Čtěte také

„Mešitu postavil jeden místní podnikatel, který má byznys především na Ukrajině. Pojmenováním po Ježíši Kristovi jsme chtěli lidem otevřít oči a ukázat jim, kdo je to Ježíš z pozice nás, muslimů. Západ si vůbec neuvědomuje, že islám a Ježíš mají něco společného,“ vysvětluje mi vousatý imám Násir a naboso chodíme po červených kobercích moderní modlitebny. Vedle mihrábu, modlitebního výklenku, visí digitální tabule s přesnými časy dnešních modliteb.

Ježíš a Muhammad jsou bratři, tvrdí imám

„Víte, pro muslimy je Ježíš na stejné úrovni jako ostatní proroci, které uznáváme. Korán na několika místech pojednává o narození Ježíše Krista. Na stěny mešity jsme nechali vytesat právě tyto koránské verše,“ ukazuje mi imám vyřezávané kaligrafické nápisy nad okny.

Západ si vůbec neuvědomuje, že islám a Ježíš mají něco společného, tvrdí imám Násir

„Pro nás jsou Muhammad a Ježíš Kristus bratry. Každý z nich přinesl lidem víru v jediného Boha. A každý trošku jiným způsobem,“ říká.

Ať už se mezi lidmi ujmou legendy o pojmenování mešity, nebo zvítězí racionální vysvětlení imáma Násira, jisté je, že v jordánské Mádabě mešitu Ježíše Krista mají. A to navzdory demagogii různých „islamobijců“, že v muslimských zemích je všechno křesťanské zakázané. Naopak kostel svatého Muhammada asi v Evropě nikdy stát nebude.

autor: mac
Spustit audio