V Indii stále žije odhadem 18 milionů otroků. Britští vědci je odhalují z vesmíru

Otroctví a nevolnictví stále nejsou pojmy, které patří už jen do učebnic historie, jak by se z naší středoevropské perspektivy mohlo zdát. Podle nadace Walk Free žije na světě stále víc než 45 milionů zotročených lidí. Britští vědci teď představili metodu, která má pomoct úřadům tyto lidi najít. Na internetu představí satelitní snímky, na kterých pak budou moct místa otrocké práce hledat dobrovolníci z celého světa.

Jestli se dá na moderní otroctví odněkud opravdu posvítit a ve velkém ho odhalovat, pak je to z ptačí perspektivy, nebo ještě lépe z vesmíru. Právě s tímhle předpokladem úspěšně pracují vědci z univerzity v anglickém Nottinghamu, kteří se zaměřili na Indii, kde milióny lidí v nevolnických podmínkách pálí cihly.

„Tyhle cihelné pece jsou koncentrované na ploše asi jednoho a půl milionu čtverečních kilometrů, říkáme tomu cihelný pás. Je to tak rozsáhlý prostor, že jediný způsob, jak účinně monitorovat, co se tam děje, je z vesmíru,“ říká nottinghamská profesorka Doreen Boydová.

Právě v Indii žije víc než třetina novodobých otroků, řada z nich se tímhle způsobem vykupuje z dluhů, i když už víc než 40 let platí zákaz dluhového otroctví. Angličané věří, že jejich metoda založená na satelitní navigaci řadě z 18 milionů nevolníků prokáže dobrou službu.

„Vybudovali jsme vědecký systém, který jako první na světě opravdu ve velkém měřítku poslouží k záchraně lidí z otroctví. S ním se lidstvo snaží aktivně bojovat už 230 let, ale teď poprvé se tohle hnutí za boj proti otrocké práci může opřít o výsledky vědeckého bádání,“ komentuje ředitelka nottinghamské laboratoře Zoe Troddová pilotní projekt, který se zaměřil na odhalování cihlových pecí v indickém státě Radžastán.

Zároveň univerzita ve střední Anglii oslovila společností na výrobu systémů k satelitnímu snímání zemského povrchu a pracuje na algoritmech, které mají získané obrázky účinněji vyhodnocovat. Cílem je dodávat vládám a neziskovým organizacím co nejpřesnější, ověřené tipy na místa, kde stále přežívá moderní otroctví.

autor: jkb
Spustit audio