V Hurghádě založili expozici egyptského umění z pokladů depozitáře. Nejvzácnější je socha princezny Meret Amun

Část Tutanchamonova pokladu můžou vidět turisté v novém muzeu v egyptské Hurghádě. Muzeum mělo zatím smůlu. Jen dva týdny po inauguraci muselo kvůli opatřením proti koronaviru zase zavřít. Od léta je sice znovu přístupné, chybí ale návštěvníci. Pro plážové turisty je nové Hurghádské muzeum jedinečnou šancí nahlédnout do egyptské historie a vyhnout se úmorným cestám do Káhiry či Luxoru.

Hurgháda má první muzeum v Egyptě, které je společným projektem soukromé firmy a státní památkové péče. Před muzeem mě čeká jeho ředitel Hosám Fathí, bohužel jsme tu spolu s dalšími pracovníky muzea sami.

„Turistům, kteří nemůžou cestovat šest hodin do Káhiry nebo Luxoru, jsme tu připravili expozici dvou tisíc krásných kousků, které byly původně v Egyptském muzeu v Káhiře, mnohé byly navíc schované před zraky veřejnosti v depozitářích,“ vysvětluje mi.

Příběh princezny Meret Amun

Procházíme s Hosámem Fathím chodbou, která vede celou expozicí. Jak říká, je tu jedenáct tematických úseků. Muzeum není nijak velké, ani přeplněné množstvím exponátů a možná proto ho návštěvník dobře vstřebá a může se soustředit na detaily vystavených kousků.

Hlavním exponátem je busta princezny Meret Amun se zdobenou kamennou korunou

Tuhle bustu uvidíte po cestě z hurghádského letiště na každém sloupu. Je to socha princezny Meret Amun, dcery Ramesse II a jeho ženy Nefertari,“ říká nám egyptolog Dr. Šákir a ukazuje příjemně nasvícenou ikonu a hlavní exponát celého muzea: krásná žena se zdobenou kamennou parukou a korunou.

„Otec Ramesse II. si po smrti manželky Nefertari vzal svou dceru Meret Amun za ženu, aby měla podíl na moci. Tohle je dar od Egyptského muzea v Káhiře,“ říká Dr. Šákir.

Užitné předměty i části pokladu

Exponáty jsou umístěné v decentně nasvícených moderních vitrínách. Je markantní, že na rozdíl od slavného Egyptského muzea v Káhiře na Tahríru tady nejsou exponáty nahromaděné podle historického období, ale expozice je rozdělená na tematické celky. Takže jedna část se věnuje třeba staroegyptskému nábytku, další pak rodinnému životu, jiná kosmetice, rybolovu nebo třeba zemědělství.

A tady v rohu je vitrína s deseti exponáty z pokladu faraóna Tutanchamona, kde je třeba krásná pozlacená socha boha Ptaha nebo dětské křeslo faraona vykládané slonovinou a zlatem.

„Tahle část Tutanchamonova pokladu objížděla donedávna výstavy ve světě. Když se pak kvůli koronavirové krizi vrátila do Egypta, rozhodl ministr turizmu Chálid Enéní, že bude vystavená dočasně v Hurghádě,“ vysvětluje ředitel muzea Hosám Fathí.

Exponát z pokladu faraóna Tutanchamona: pozlacená socha boha Ptaha

A tady bude čekat až na otevření Velkého egyptského muzea v Gíze, kde se pak připojí k ostatním částem pokladu. Ale nebojte se, muzeum v Gíze se stále odkládá, takže tyhle kousky tu ještě nejméně rok nebo dva budou,“ ujišťuje mě ředitel.

Čínský porcelán z egyptské historie

Nakonec je tu ale i pár exponátů, které souvisejí přímo s Hurghádou. Je to paradoxně čínský porcelán: náklad lodi, která se potopila poblíž hurgádských břehů v 18. století. Potápěči ji našli v devadesátých letech a vyzdvihli z ní to, co teď můžou návštěvníci vidět v Hurghádském muzeu.

Kromě pláží a restaurací zatím neměla Hurgháda turistům moc co nabídnout. V poslední době se ale situace trošku mění. Před pár lety se otevřelo velké hurghádské akvárium a nové Hurghádské muzeum je podle mě místo, kam během dovolené stojí za to určitě zajít.

Spustit audio

Související