V Dolních Břežanech pokračují přípravy na spuštění nového superlaseru

15. prosinec 2018

Zařízení s označením L4, které dosahuje výkonu až 10 petawattů, bude po dokončení vůbec nejsilnější, jaké v laserovém centru ELI Beamlines mají. Vědci už provádějí první testovací výstřely, zatím jen z takzvaných front-end neboli vstupních laserů. Ty vypouštějí slabší paprsky, které se pak v zařízení zesilují. Na přípravy se zajel podívat reportér Vojtěch Koval.

V Česku je od pondělka nejteplejší místo ve vesmíru. Americký superlaser v Dolních Břežanech dokáže simulovat podmínky velkého třesku

Unikátní zařízení s označením L3 bude od pondělí fungovat v laserovém centru Eli Beamlines.

V Dolních Břežanech tento týden slavnostně spustili jeden z nejsilnějších laserů na světě. Ve veřejné soutěži dostal jméno Lucifer, ve vědeckých kruzích mu ale říkají L3 HAPLS. Laser má výkon v řádu petawattů, tedy milionů miliard wattů, a jako jediný na světě umí takto silný paprsek vystřelit až 10 krát za vteřinu.

„Momentálně rozjíždíme laser pomocí takzvaného long-pulse front-endu, tedy dlouhopulsní vstupní laser,“ popisuje mi vedoucí optického týmu ELI Beamlines Daniel Kramer. „Samotný front-end střílí jednou za minutu. Díky hodinám na stěně víme přesně, kolik vteřin zbývá do příštího výstřelu.“

Front-endový laser tedy nejprve rozbíhá paprsek, který pak putuje do zesilovačů. Tam se svazek s úvodní energií kolem 30 joulů může zesílit až na 2000 joulů.

Jak správně zamířit?

Laserový stůl má tvar písmene H. Front-endový laser je umístěný na jednom z jeho konců. Ve středu, který propojuje obě strany zařízení, se nachází optika – kruhová, čtvercová i pohyblivá zrcátka, a také diagnostika.

„Díky ní poznáme, kam musí svazek směřovat. Pokud míří na tuto diagnostiku, tak máme jistotu, že je dobře zavedený i do hlavního zesilovače,“ popisuje Daniel Kramer. Vědci tak mají jistotu, že ve chvíli, kdy spustí zesilovače, je paprsek, který vysílá front-endový laser, namířen přesně do místa, kam je potřeba.

Čistota na prvním místě platí i pro lasery. Jediné zrnko prachu může znamenat velké problémy

Srdce laseru L4 se nachází v prostorné hale vybavené hepafiltry, které udržují v prostoru maximální čistotu

V laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech v létě spustili superlaser L3 HAPLS, který umí na krátký moment vytvořit vůbec nejteplejší místo ve vesmíru. Už na konci října ale do Břežan dorazily ze Spojených států další bedny s novým laserem. Zařízení s označením L4 se má stát vůbec nejsilnějším v břežanském centru. Jako první se na něj do haly, kde se musí udržovat téměř absolutní čistota, zajel podívat reportér Radiožurnálu Vojtěch Koval.

Zahřát a vystřelit

Dlouhopulsní front-end laser, který teď Daniel Kramer se svým týmem testuje, vysílá velmi slabý paprsek každých pět vteřin a jednou za minutu se sepnou i výbojky, jež mu dodají větší energii. Díky tomu si laser udržuje teplotní rovnováhu. Takto teplotně stabilizovaný musí být laser připravený asi 25 minut předem, i pokud chtějí pracovníci vystřelit třeba pouze jednou.

Tuto fázi testování dlouhopulsního laseru by měli vědci z Eli Beamlines dokončit začátkem příštího týdne. Zesilovat paprsky by chtěli začít ještě před Vánocemi.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související