Petawattový laser z Břežan dokáže v záblescích vyvinout energii Slunce, pomůže léčit rakovinu

5. říjen 2017

Vědci z výzkumného centra ELI v Dolních Břežanech u Prahy začali sestavovat laser za více než miliardu korun. Jde o nejdražší a nejvýkonnější laser v Česku a většina ze zhruba osmdesáti tisíc součástek dorazila ze Spojených států amerických. Zařízení by mělo mít výkon přibližně milion miliard wattů, tedy jeden petawatt.

Laserů této kadence a tohoto výkonu je na světě podle vedoucího laserového programu Bedřicha Rusa jen velice málo a všechny jsou založené na několik desítek let staré technologii. Tento nový stroj je ale prvním, který je založen výlučně na polovodičové technologii.

Systém by měl být schopen vyprodukovat světelný záblesk, který má za velmi krátkou dobu v omezeném prostoru intenzitu, kterou by produkovalo Slunce, kdyby veškerou energii vyzařovalo z plochy jednoho metru čtverečního.

Vědci plánují vyzkoušet laserový paprsek například k vytváření atomů pro protonovou terapii, jednu z forem léčby nádorových onemocnění. Provozuschopné by zařízení mělo být na jaře příštího roku a celkově se má jeho cena pohybovat kolem miliardy dvou set milionů korun.

Laser se zatím jmenuje jen L3, ale horkými kandidáty na jméno jsou například Andromeda nebo Apollonia. Písmenem A by mělo jméno začínat, protože ostatní lasery ve výzkumném centru se jmenují Avoja, Amos a Atlas.

autor: mav
Spustit audio