Utužené přátelství a požitky - zajeďte si do poutnického Santiaga de Compostela na kole

Tisíce turistů, včetně těch českých, vyrážejí každý rok na svatojakubskou pouť do španělského Santiaga de Compostela. A stejně to udělala skupina Španělů, kteří pouť absolvovali nikoliv pěšky, ale na kolech.

Místo toho, aby vyrazili s rodinou na dovolenou někam na pláž, sbalila parta kamarádů, Esteban, Manuel Jesús, Damián, Luis, Joaquin a Carmelo, kola, a z jihu Španělska se přesunuli mikrobusem na sever.

Nebylo to prý žádné impulzivní rozhodnutí. A jsou rádi, že i jejich manželky a rodiny pro to měly pochopení. Cestu na cyklo Camino, tedy svatojakubskou pouť na kolech, si tahle partička chlápků ve středním a zralejším věku velmi pečlivě připravovala několik měsíců.

Čtěte také

Logistiku celé akce měli na starosti Luis a Joaquín. Všichni společně se dohodli, že kolech ujedou 350 kilometrů. Do galicijského Santiaga vyrazili z regionu Asturie, z města Oviedo, a trať si rozdělili na 5 dní.

5 dní, 70 kilometrů a kochačka

Každý den začali šlapat do pedálů v sedm hodin ráno. Nepotřebovali podávat extra výkony. 70 kilometrů denně jim úplně stačilo. Trasa, která vede přírodními cestičkami, často do kopce a je posetá kameny, byla i tak dost náročná.

Pánové hrdě, ale s úsměvem, přiznávají, že to pojali velmi rozumně. Když chtěli zastavit, pokochat se přírodou, udělat si krásné fotografie nebo si prohlédnout památky v malých vesničkách, přes které jejich trasa vedla, tak to prostě udělali.

Když měli chuť se občerstvit při nějaké zastávce pivem nebo dvěma, tak nikdo neprotestoval. Nevydali se na Camino, aby trpěli nebo se nořili do svého nitra. Jeli proto, aby si to užili a vyzkoušeli, jestli na to kole zvládnou, případně jestli si po několika dnech polezou na nervy.

Utužené přátelství

Nadšeně vyprávějí, že nejenže se snášeli výborně a utužili partu, ale také, že za celou dobu se nikdo nezranil, nikdo neměl defekt na kole a i fyzicky byli stále při síle.

Každý den začali šlapat do pedálů v sedm hodin ráno a ujeli 70 kilometrů

Pánové zmiňují desítky cizinců, které potkali v hostelech, kde nocovali. Nezapomenou na téměř osmdesátiletého Itala, který se vydal do Santiaga pěšky až z Říma. Nebo na bohémského Francouze, který když po Camině dorazil do Santiaga, už tam zůstal žít. Překvapilo je také množství mladých žen-poutnic, které po Camině jdou samotné.

Na konci své cesty dostali i poutnické diplomy

V Santiago de Compostela cyklisti zašli i do katedrály, jak se po dokončení poutě do Camina sluší a patří. Dostali také poutnické diplomy. Víc si ale cení toho, že po této pouti je jejich přátelství ještě pevnější.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související