Útulky v Británii se plní. Proslulý domov pro psy a kočky navštívila i Alžběta II.

51 tisíc konzerv a 34 tun granulí – londýnský psí útulek Battersea není úplně komorní instituce. A po vánočních svátcích tam mají skutečně napilno, protože se starají i o nechtěné vánoční dárky. Drtivá většina psů ale najde rychle domov.

Začátek ledna není jen časem předsevzetí, ale taky dobou, kdy se hodně lidí zbavuje zvířecích miláčků. A nemusí jít jen o nechtěné vánoční dárky. Třeba v Británii lidé zjišťují, že si psa nemůžou finančně dovolit, případně to neumožňuje zdravotní stav majitele.

„Murphy se k nám dostal 28. prosince. Jeho majitelé se už o něj nemohli starat. Je mu osm let, takže je už starší pán, ale úplný miláček. Miluje všechny okolo a bezvadně snáší i ostatní psy. Když dostane pohovku u hořícího krbu, bude opravdu šťastný,“ popisuje Louise z útulku Battersea.

Denně tu přijmou 13 psů a 9 koček

„Pro mnoho lidí je těžké dát pejska pryč. Jenže někdy to jde mimo ně. Přicházejí k nám lidé, kteří byli nuceně vystěhováni nebo kterým majitel nemovitosti zakázal mít doma zvíře. Někdy se tu odehrávají opravdu emotivní situace. Moji kolegové ale lidem do detailu vysvětlí, že se u nás pejsek bude mít dobře, a že nejspíš už hodně brzy najde nový domov, kde o něj bude dobře postaráno,“ popisuje ošetřovatelka a trenérka Louise filosofii zařízení, kde denně přijmou v průměru 13 psů a 9 koček.

Čtěte také


Fluktuace zvířat je díky proslulosti útulku založeného už v roce 1860 veliká. I díky propracované webové stránce je průměrná délka pobytu psího azylanta pouhých 36 dnů.

„Nedáváme si časový limit, jak dlouho u nás pejsek může zůstat. Přijímáme všechny psy bez výjimky. A někdy se stane, že se k nám dostane zvíře s výraznou poruchou chování. V takovém případě sestavíme s našimi specialisty plán na převýchovu, aby byl schopný se usadit v novém domově,“ vysvětluje Louise, podle níž v Battersea, kde novou, moderní část kotců otevřela loni panovnice Alžběta II., nelámou hůl nad žádným psem.

Čtěte také

Útulek je odkázán ne příspěvky sponzorů

„Pokud zjistíme, že zvíře bylo týrané nebo ho majitel zanedbával, nahlásíme to Královské společnosti pro prevenci krutosti na zvířatech. Většina zvířat ale pochází z milujících domácností, kde se o ně majitelé už nemůžou dál starat,“ dodává Louise.

Pro mnoho lidí je těžké dát pejska pryč. Jenže někdy to jde mimo ně

Útulek Battersea Dogs and Cats Home, který má dvě další pobočky a zaměstnává celkem 365 lidí, nedostává z veřejných peněz ani korunu. Je odkázaný čistě na příspěvky sponzorů a drobných dárců. Patří mezi vůbec nejúspěšnější britské charitativní organizace. Vždyť provoz tři útulků ročně vyjde v přepočtu na téměř 700 milionů korun.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio