Univerzitu v belgické Lovani rozdělil před lety spor a vzniklo nejmladší město v zemi

Kvůli jazykovým sporům se kdysi rozdělila pražská univerzita. Stejný osud potkal před půl stoletím i univerzitu v belgické Lovani. Vzniklo kvůli tomu úplně nové unikátní město, které je nejmladším městem v zemi a jedním s nejmladších v celé Evropě.

Pavel Novák: Vlámové a Valoni – když spolu dva nemluví

Pavel Novák

I když jsme hokejoví rivalové, stále si dokážeme vzájemně fandit. Belgičané – tedy Vlámové a Valoni – sice ještě žijí v jednom státě, ale je to spíš soužití vedle sebe než spolu.

Nová Lovaň je už na první pohled studentským městem. Všude, kam se podíváte, jsou mladí lidé s deskami v rukou a batohy na zádech. Na většině budov tady v centru také najdete názvy fakult a kampusů. Nová Lovaň je jedna velká univerzita.

Ostatně právě kvůli univerzitnímu sporu také před 50 lety vznikla. „V roce 1968 vygradovaly na univerzitě v Lovani jazykové spory mezi Vlámy a Valony. Francouzská část školy se proto rozhodla odejít do Valonska a založit si tady vlastní univerzitu,“ popisuje historii zrodu Nové Lovaně Laetitia Losfeldová z turistického centra.

Město postavené na zelené louce

Na plastické mapě si prohlížíme netradiční architektonické řešení města, které vyrostlo na obřích pylonech a betonové desce. Tvoří ho moderní cihlové domy propletené labyrintem úzkých uliček a podchodů.

V centru Nové Lovaně prakticky nenarazíte na auto. Veškerá doprava je totiž svedená do podzemí.

V novém sídle začala Katolická univerzita podle Laetitie fungovat od začátku 70. let. „Před ní tady byla jen pole a pár farem,“ dodává pracovnice turistického centra.

Další zajímavostí Nové Lovaně je, že v centru prakticky nenarazíte na auto. Veškerá doprava je totiž svedená do podzemí. Urbanisté a architekti to tak plánovali od samého počátku.

Lidé především a auta pod zem

Radši na kole než autobusem, tvrdí obyvatelé Malmö. A neodradí je ani sněhová nadílka

Švédové vyrážejí na kolo za každého počasí

Když hodně nasněží, řada lidí se bojí vyrazit do práce autem a někteří mají strach na sněhu i chodit. Co ale kdybyste měli místo autem jet do práce na kole? To obyvatelé švédského Malmö na počasí příliš nehledí a ani při pořádné sněhové nadílce se nechtějí cyklistiky vzdát.

„Atmosféru města měla vytvářet univerzita a lidé, kteří tady budou žít, ne auta. Doprava je tudíž pod námi a na prvním místě jsou chodci,“ říká Laetitia Losfeldová.

„To je na Nové Lovani úžasné – můžete se tady volně pohybovat, všude dojdete do 15 minut. Kdo chvátá, může jet na skateboardu nebo na kole. Je tu klid, tedy samozřejmě ne večer, kdy studenti pořádají party. Ale přes den je to pohoda,“ pochvaluje si student Brian Delmais život ve městě, které je nejmladší možná i věkovým průměrem svých obyvatel.

Slovenská studentka Rebeka si není sbratřováním vyhlášených univerzitních měst vůbec jistá.

Kvůli nim je Nová Lovaň plná kaváren, barů a hospod. Práva tady studuje také Slovenka Rebeka Klinovská: „UCL má jméno ve světě a vím, že i na Slovensku spoustu lidí zná tuto školu. Je tu hodně zahraničních studentů, hlavně Francouzů, Italů a Španělů. Češi a Slováci tolik ne.“

Bratři na život a na smrt

Rozhádané Belgičany spojují královské skleníky

Skleníky u belgického paláce Laeken

Kam chodí dokonce i belgický král bez doprovodu? Ano, tam, kam i všichni ostatní. Nezvu vás na královské toalety, ale do skleníků v parku Laeken na okraji Bruselu, které nechal postavit praprastrýc dnešního belgického krále Leopold II. Skleníky jsou soukromým majetkem královské rodiny, ale jednou za rok se na tři týdny otevírají veřejnosti. Loni je vidělo 115 tisíc návštěvníků.

Prvním jazykem na zdejší univerzitě je stále francouzština a na vlámského studenta tady prý nenarazíte. Přesto Laetitia z turistického centra tvrdí, že historickou řevnivost mezi starou a novou Lovaní čas už obrousil a dnes jsou obě partnerskými městy.

„Nevím, jestli se někdy stanou přáteli. Ta rivalita tu bude stále. Budou to stále dvě oddělené univerzity. Vlámové a Valoni se nikdy neshodnou,“ myslí si studentka Rebeka, která si na rozdíl od Laetitie není sbratřováním vyhlášených univerzitních měst vůbec jistá.

autoři: Filip Nerad , and
Spustit audio