Rozhádané Belgičany spojují královské skleníky

Kam chodí dokonce i belgický král bez doprovodu? Ano, tam, kam i všichni ostatní. Nezvu vás na královské toalety, ale do skleníků v parku Laeken na okraji Bruselu, které nechal postavit praprastrýc dnešního belgického krále Leopold II. Skleníky jsou soukromým majetkem královské rodiny, ale jednou za rok se na tři týdny otevírají veřejnosti. Loni je vidělo 115 tisíc návštěvníků.

Sklo a ocel. Vzdušnost, subtilnost, jednoduchost a zároveň majestátnost. Nádhera stylu Art Nouveau doplněná o palmy, fuchsie, ibišky, pelargonie, orchideje, strelizie a další cizokrajné rostliny ze všech světadílů. K tomu fontánky, napodobeniny antických soch a zákoutí s lavičkami, kde mohou pozadí hlavy státu a dalších členů královské rodiny spočinout. To je komplex malých, úzkých i velkých, prostorných královských skleníků v parku soukromého sídla belgických panovníků – zámku Laeken.

S hlavním správcem královských skleníků Paulem van Gorpem jsme se sešli v zimní zahradě, skoro 60 metrů široké kupoli vysoké 25 metrů. Na vrchu je ještě ozdobená královskou korunou. „Toto byl vůbec první skleník, který nechal král Leopold II. postavit v roce 1876. Byla to nejen zahrada exotických rostlin, ale přijímal zde i návštěvy. Úspěch stavby ho přiměl k tomu, že během 30 let vystavěl po vzoru jiných evropských panovníků celý komplex skleníků, který existuje dodnes,“ vyprávěl správce skleníků.

V královském skleníku

Belgičané svého krále milují, ale čas od času se v časopisech objevují články o tom, kolik belgický stát udržování royalistické tradice stojí. Správce skleníků Paul van Gorp mne však ujistil, že na jejich provoz nejdou peníze z kapes daňových poplatníků. „Král Leopold II. založil na správu skleníků nadaci, která žije z výnosů z úroků. Je soběstačná a naše občany nestojí správa zdejších budov a péče o rostliny ani jediné euro,“ tvrdí.

Komplex skleníků je v královském parku rozdělený na dvě části vzájemně propojené skleněnou chodbou s odbočkami do skleníkových zahrádek. Na jednom konci je královská kaple – také prosklená. Je to Palmový pavilon, kam se král Leopold zašel 17. prosince 1909 naposledy potěšit nádherou, kterou nechal stvořit. Tam pod palmami zemřel. Na druhém konci 700 metrů dlouhých zasklených chodníků je zimní zahrada, oranžerie a konžský pavilon, kde kdysi bujely vzorky rostlin dovezené z někdejší královské kolonie Kongo.

Palác Laeken v Bruselu

Stejně jako mě uchvacují královské skleníky i Belgičany. Některé dokonce natolik, že se na ně chodí dívat každý rok jako paní Rose a Nadine. Někdy prý přijdou na prohlídku i víckrát, aby se podívaly, jak se květy rozvíjejí. „Je to pro nás také otázka vlastenectví, protože přece všichni milujeme našeho krále. Je dobré, že se takto sbližuje s národem, když mu zpřístupňuje část svého paláce,“ myslí si paní Rose.

Na secesní skleníky je hrdý i student Svobodné univerzity v Bruselu Filip pocházející z Lovaně. „My Belgičané v sobě nemáme moc vlastenectví, ale tohle je jedna z mála chvil, kdy takový nával patriotismu cítíme. Je dobré mít něco, na co můžete být hrdí. A my takových věcí v Belgii zas tolik nemáme,“ říká.

Zahradníci ošetřují muškáty

Také pan Sten z Antverp přiznal, že pro frankofonní Belgičany i ty mluvící vlámsky je královská rodina symbolem jednoty země a dny otevřených dveří v královských sklenících přispívají k popularitě monarchie. „Belgická královská rodina je spíš uzavřená, moc s veřejností nekomunikuje. Takové akce, jako je tato, přibližují krále jeho lidem,“ míní Sten.

Belgičané teď budou svého krále asi potřebovat víc než kdy jindy. Země opět balancuje nad propastí rozpadu. Albert II. by si možná chtěl právě v zahradě a ve sklenících srovnat myšlenky na to, jak řešit tuto vládní krizi a ty, které ještě přijdou. Část jeho domu je však teď expozicí pro veřejnost. Ovšem možná, že když všichni návštěvníci odejdou a skleníky jsou zase jen pro něj, sedne si na lavičku pod palmu a přemítá o tom, co to má vlastně za poddané, ty Valony a Vlámy, kteří nedokáží žít spolu, ale jen vedle sebe.

Skleníky v kralovské zahradě

Zobrazit zámek Laeken v Bruselu a královské skleníky na větší mapě
autor: pan
Spustit audio