Tým z pražské ČVUT přišel s novou metodou sterilizace, využití najde v rouškách i letectví

20. srpen 2020

Jak spolehlivě zničit viry? Stačí k tomu elektrický proud! Tým z pražské ČVUT pod vedením Lukáše Vojtěcha přišel s ojedinělou metodou sterilizace. Tu je možné využít například v boji proti covidu-19.

Princip, na němž nová metoda funguje, na první pohled připomíná sendvič. „Máte elektricky vodivou textilii, v našem případě je to uhlíková tkanina, pak vrstvu filtračního materiálu a nakonec opět uhlíkovou textilii,“ ukazuje Lukáš Vojtěch.

Po stranách se pak nacházejí elektrody, které do substrátu přivádějí elektrický proud. „Úbytek napětí podle Ohmova zákona způsobí vznik tepla ve struktuře a teplo pak celou strukturu zahřívá,“ vysvětluje. 

Jediné, co je pro sterilizaci třeba udělat, tak je připojit k elektrodám zdroj. Právě vzniklé teplo pak slouží jako sterilizační nástroj. „Například podle posledních studií zlikvidujete vir covid 92 stupni Celsia po dobu 15 minut,“ dodává. 

Úbytek napětí podle Ohmova zákona způsobí vznik tepla ve struktuře a teplo pak celou strukturu zahřívá

Tříměsíční projekt

Filtr, který Vojtěchův tým vyvinul, tak najde upotřebení leckde: v klimatizacích, ale například i v rouškách a respirátorech. „Uvažovali jsme, že by mohlo jít o vložku do roušky,“ upřesňuje.

Celý tým na projektu pracoval tři měsíce, technici ČVUT přitom nový filtr nevyvíjeli ve svých běžných dílnách, ale z domova.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související