Trávíte denně hodiny u počítače? Jednoduché cviky uleví vašim očím, radí lékař Pavel Stodůlka

10. říjen 2018

Byli jste někdy v jihovýchodní Asii? Zahlédnout tam ve školní lavici dítě bez brýlí je téměř zázrak. „V porovnání s tím jsou na tom Češi ještě dobře,“ shrnuje v rozhovoru s Petrem Králem oční chirurg Pavel Stodůlka. Přestože, jak dodává, i my máme v péči o oči velké rezervy.

Oční vady a brýle dnes považujeme za něco samozřejmého. Ještě nedávno, tedy v předchozí generaci, přitom bylo všechno úplně jinak. „Dnešní děti se více dívají do mobilů, počítačů a tabletů a také se méně pohybují venku,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, proč očních vad (nejen) mezi mladými lidmi a dětmi přibývá.

Digitální únava očí postihuje každého druhého člověka, říká Šárka Skorkovská. Kdy máme navštívit očního lékaře?

02847530.jpeg

Máte pocit, že vidíte hůř na čtení? Pravděpodobně se u vás začíná projevovat presbyopie. A to je také ten správný okamžik, kdy bychom měli navštívit očního lékaře. Právě to doporučuje primářka brněnské oční kliniky a oftalmochirurg Šárka Skorkovská, podle které takzvaný syndrom suchého oka už dnes patří k civilizačním onemocněním.

Řešení? Buď nejrůznější displeje ze svého života odstranit úplně. Nebo jít mírnější cestou a dopřát svým očím pravidelný odpočinek a relaxaci. Tohle radí oční chirurg: „Snažte se pohled na monitor počítače prokládat pohledem do dálky, třeba z okna. Výborné taky je dívat se na různé vzdálenosti a přeostřovat nebo očima hýbat různým směrem.“

Oči totiž podle něj odjakživa sloužily k tomu, aby nám v lese pomohly s lovem – nebo aby zajistily, že nikdo neuloví nás. Dívat se do různých směrů a na různé vzdálenosti tak je, jak lékař upozorňuje, pro naše oči velmi zdravé a přirozené.

Oční chirurg Pavel Stodůlka

„Dnes naopak často upřeně hledíme jedním směrem a na jednu vzdálenost, což není zdravé. Existuje na to pomoc – takzvaná oční jóga, během níž hýbete očima různým směrem, aby se prokrvily a občerstvily.“  

autoři: Petr Král , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.