Bolí vás oči za počítačem? Používejte umělé slzy na svlažení, radí primářka oční kliniky

22. leden 2015

Přemýšlíte o používání kontaktních čoček? Existuje ještě další varianta. „Laserové operace jsou velmi přesné a bezpečné, pokud jsou v rukou lékařů, kteří přistupují s respektem,“ podotýká Lucie Valešová, primářka oční kliniky a autorka několika uznávaných učebnic oftalmologie. V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou mimo jiné upozorňuje, že nesprávným užíváním kontaktních čoček hrozí infekce. „Po laserové operaci jsem podobný problém neviděla,“ říká.

Únava očí po dlouhé práci za počítačem je přirozená. „Nebyli jsme vyvinuti na práci s počítačem, ale na běhání v lese a sbírání borůvek. Osm hodin za počítačem je obrovský výkon. Ale může ulevit správná brýlová korekce, a pokud trpíte suchostí očí, je dobré občas oči zavřít, zamrkat nebo používat umělé slzy na svlažení,“ radí.

Přestali jsme úplně obyčejně lelkovat, upozorňuje psycholožka. Radí digitální detox

Žijeme víc ve skutečnosti, nebo na síti?

Lidé se často těší na to, jak vypnou a uvolní se, až budou ležet na pláži, až vylezou na nějakou horu nebo si zajezdí na kitu. Ve skutečnosti můžeme utéct od všednodenní rutiny, ale nemůžeme utéct před vlastními myšlenkami, poznamenává psycholožka Alžběta Protivanská. „Technologie nám berou energii a vládu nad vlastním časem a životem,“ varuje.

A jak zvolit správnou oční kliniku? „Důležité je vstupní vyšetření, které má být kvalitní a podrobné. Operací měníme tkáně v oku, a pokud pacient není dostatečně vyšetřen, může dojít k celoživotním problémům,“ upozorňuje s tím, že správné předoperační vyšetření trvá přibližně půl hodiny.

K zákroku by také nemělo docházet ve stejný den jako vyšetření. „Operační lasery mají systémy, které se chytají na duhovku. Pokud chceme pacienta vyšetřit, tak musíme zorničku rozšířit, abychom dobře viděli na oční pozadí,“ nastiňuje.

Každé kvalitní vyšetření a práce má své náklady, a proto není dobré nechat se napálit na nízkou cenu. „Pokud je sleva příliš vysoká, je to podezřelé – vždy je něco z vyšetření ubráno,“ radí.

V jakých případech se operace nedoporučují? Je možné vyměnit poškozenou kontaktní čočku? A jak vypadá oční zákal pod mikroskopem? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.