Tomáš Hüner: Obnovitelné zdroje jsou omezené, existují dvě možnosti – jádro a zemní plyn

Pokud bychom se rozhodli změnit názor na stavbu nového jaderného bloku, tak je potřeba změnit státní energetickou koncepci. Alespoň to říká ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner s tím, že pokud neznáme jiný recept, je potřeba se držet toho původního.

A za jaké peníze se nový jaderný blok postaví? Podle Hünera jsou tři investorské modely. Prvním z nich je ten, že polostátní ČEZ postaví nový blok za své peníze. Druhý, že vznikne společnost, kterou bude vlastnit ČEZ. A konečně třetí, podle kterého státem vlastněná společnost odkoupí zatím blíže nespecifikované majetky od ČEZu.

„Tvorba finančního modelu, který souvisí s investorským, ale bez kterého není možné spustit samotný tendr, je ještě před námi,“ upozorňuje.

Obnovitelné zdroje mají podle něj v Česku sice potenciál růstu, ale jsou omezené přírodními, geografickými a technickými možnostmi.


Nejsme schopni občanům vysvětlit kvalitu stavby jaderného úložiště a dopad na životní prostředí.Tomáš Hüner

„Jestli se dostaneme na číslo 20, možná 25 procent veškeré výroby elektrické energie z těchto obnovitelných zdrojů, tak se musíme ptát, z čeho vyrobíme těch 75 procent zbývající elektrické energie,“ nastiňuje.

Souhlasí také s tím, že energie z uhlí má své limity, výpadek klasických a tradičních zdrojů ale není možné nahradit zdroji obnovitelnými. „Pak jsou jen dvě možnosti, jádro a zemní plyn,“ uzavírá.

autoři: pdu , prh
Spustit audio