Titul Vinař roku 2015 získal Mikrosvín Mikulov. „I letošní ročník může být zajímavý,“ míní obchodní ředitel

21. srpen 2015

Práce na vinici, zdravý hrozen, technologie ve sklepě. To všechno patří k úspěchu vinařství. A protože ve vinařství Mikrosvín Mikulov umí vše skloubit dohromady, tak se mohou chlubit titulem Vinař roku 2015. „Základním kamenem vinařství je ryzlink vlašský,“ přibližuje obchodní ředitel vinařství David Chrápek.

Právě ryzlink vlašský je odrůda, která patří na Pálavu. „Má ráda vápenec, z této půdy je jedinečná,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Do studia také zavítal sommelier Ivo Dvořák, předseda hodnotící komise, který jeho slova potvrzuje: „Když se zadaří, tak je víno neobyčejně šťavnaté, má vůni květin, které rostou na Pálavě. Víno okouzlí příjemnou kyselinou a můžeme ho skladovat i několik desítek let.“

Čtěte také

Ve vinařství Mikrosvín Mikulov už od ledna vědí, co s danou vinicí udělají, proto je práce na vinici základem úspěchu vinařství. „Hrozny z Pálavy jsou tak kvalitní, že vstupu do vína je z technologického hlediska minimum,“ vysvětluje David Chrápek.

A Ivo Dvořák připomíná, že pro sommeliery je kromě práce vinaře také důležité, jak je víno uložené a jak se servíruje. „Pro mě jsou důležité všechny faktory. Celé to vnímám jako kruh, a pokud není uzavřený, tak nikdy nebude kruhem,“ vysvětluje.

Takhle vypadají vina z vinařství Mikrosvín Mikulov

Důležitější je člověk, nikoliv technologie

Moderní technologie mohou leccos zamaskovat, nahradit, ale vitalita vína je vidět i po několika letech a hlavní roli hraje člověk. „Důležité je, aby člověk řídil technologii, nikoliv naopak,“ vyzdvihuje. Přípomíhá také, že víno může mít až 1000 různých vůní a pachů, nejčastěji je cítit vůně ovoce, někdy se může objevit i dřevo, koření nebo také odkud hrozen pochází.


Jak se hodnotí nejlepší vína v Česku? Není známá odrůda ani vinařství, pouze ročník a kategorie dle zbytkového cukru – zda jde o víno, polosuché suché nebo sladké a polosladké. Vína dostávají v hodnotící tabulce body za vůni, vzhled, chuť a celkový dojem.

Letošní léto bylo pro vinaře nešťastné pro velké horko. Jaký bude letošní ročník? Ve víně prý mohou chybět kyselinky, ale po velkém horku na Pálavu přišly dva dešťové dny. „Myslím, že si s tím poradíme, může to být ročník zajímavý, nebude světový, ale mnohem kvalitnější než ročník 2014,“ ubezpečuje.

Kvůli vysokým horkům mohou přijít i plísně, a pokud je zase příliš studený ročník, hrozen nevyzraje tak, jak má. Velmi často se pak ukáže síla vinaře, jakou má znalost a jaký má přístup. „Ten nejlepší si s tím dokáže poradit,“ podotýká Ivo Dvořák.

A David Chrápek doplňuje: „Jaké jsou výkyvy počasí, tak každý rok je abnormální, ale pokud nepřijdou plísně nebo katastrofa v podobě třítýdenních dešťů, tak si myslím, že to zvládneme.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Ivo Dvořák a David Chrápek (vpravo) byly hosty moderátorky Lucie Výborné
autor: prh
Spustit audio