Tisíce svatých mužů si dopřávaly posvátnou lázeň v řece Ganze

Indie prožila v polovině března svůj největší náboženský svátek. Jmenuje se Kumbh Mela neboli slavnost poháru a je vždy zároveň vůbec největším náboženským shromážděním, jaké lidstvo zná. V pondělí 15. března přilákala do severoindického města Haridwaru na pět miliónů lidí, kteří se sem přijeli očistit v řece Ganze.

Za zvuků hudby se procesí šine k řece Ganze. V čele jednotlivých náboženských skupin jede vždy duchovní vůdce. Sedí na honosném trůnu připevněném na koňském povoze, na valníku taženém traktorem nebo dokonce na střeše mikrobusu. Za tímto předvojem důstojně kráčejí zvolna svatí muži, indičtí sádhuové. Jsou nazí, jen tělo mají našedo natřené popelem z posvátného ohně. Většina z nich má dlouhé zcuchané vlasy.

Na slavnost poháru se do Haridwaru sjeli nebo spíše sešli z celé Indie. Tak jako Rahman Baba, kterého jsem potkal předchozí den v jednom z táborů, které vyrostly podél břehů gangy. Kumbh Mela se slaví jednou za tři roky postupně ve čtyřech svatých městech na řece Ganze. Posledních dvacet let prý Rahman Baba nechyběl na žádné slavnosti.

„Celý rok žiji v horách. V Himalájích. Když přijde čas Mely, nemůžu chybět,“ říká mi Rahman Baba. Aby se mohl zúčastnit slavnostní koupele ve svaté řece, musí mnohdy putovat pěšky stovky a stovky kilometrů. Stejně jako ostatní sádhuové.

Sádhuové v indickém Haridwaru

„Kumbh Mela je zcela výjimečná. Na jednom místě se vždy sejde mnoho svatých mužů, mnoho duchovních vůdců. Je to obrovská energie,“ vysvětluje mi Rahman Baba. Sedí ve stínu stanu a pot z něj jen řine. Jak říká, v Haridwaru je už od ledna. Je zvyklý na horské klima a současná třicetistupňová vedra špatně snáší, a tak se co nejrychleji vydá zpátky do hor.

Jeho přítel Luxman Baba, se kterým poslední tři měsíce sdílí přístřešek, zůstane v Haridwaru až do dubna. Je s ním trochu obtížná komunikace. Bez přestání kouří hliněnou dýmku napěchovanou hašišem a dívá se skrze mě někam do dálky. I on je nahý. Sedí na bobku, dlouhé vlasy mu tak sahají až na kolena.

Procesí svatých mužů konečně přichází na Harki Pari, do hlavní svatyně tvořené několika umělými kanály, kudy proudí řeka Ganga. Dnes je koupel na nejposvátnějším místě vyhrazena jen jim. Svatých mužů se v Haridwaru shromáždilo na 30 tisíc. Než se vystřídají v očistných vodách řeky, bude to trvat celý den. Vždy nové a nové skupiny se nadšeně vrhají do chladných vod.

„Řeka Ganga má stále kouzelnou moc. V určité okamžiky je však její síla znásobena,“ vysvětluje mi svatý muž, který právě podstoupil rituální koupel.

Procesí o Kumhb Mela

Ten pravý čas určují astrologové a nastává jednou za tři roky, v okamžiku, když jsou Venuše, Jupiter, Slunce a Měsíc v náležitém postavení.

Podle legendy se bohové svářili s démony o pohár s nápojem nesmrtelnosti zvaným amrita. Během souboje, který trval dvanáct dní, ukáplo několik jeho krůpějí na zem a jedním ze čtyř takových míst je právě Haridwar. V pravý čas tady získávají vody řeky gangy magickou moc.

<iframe width="510" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=29.962557,78.180213&amp;spn=0.021787,0.033002&amp;t=h&amp;z=15&amp;brcurrent=5,0,0&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=29.962557,78.180213&amp;spn=0.021787,0.033002&amp;t=h&amp;z=15&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Haridwar</a></small>
autor: jma
Spustit audio