Tisíc sledujících jsme se studenty oslavili, odpálili jsme kilo střelného prachu, usmívá se oceňovaný učitel chemie

1. červen 2022

Radek Matuška je učitel chemie na Střední průmyslové škole chemické v Brně. Před pár lety byl v anketě Zlatý Ámos zvolen nejlepším chemikářem, teď dostal cenu od Učené společnosti ČR. Ve svých hodinách se nebojí pokusů a mluví o důležitosti multidisciplinarity na školách. Do studia dovezl dvě desetilitrové lahve s plyny. Poslechněte si, jak zní hlas Lucie Výborné s fluoridem sírovým. A proč je dobré po použití helia udělat stojku?

Prodává se ještě někde radostná hračka mého dětství, stavebnice Malý chemik?

S těmi stavebnicemi už je to trošičku horší, nicméně Malého chemika si člověk může postavit i doma. Stačí ocet, jedlá soda, obal od kinder vajíčka…

Radek Matuška nezastírá, že hoří pro chemii

A tolerantní rodiče.

Malí chemici potřebují tolerantní rodiče. Vzpomínám si, jak jsem se přiotrávil v koupelně chlorem. Míchal jsem ocet se savem. Když to člověk malinko osolí, jde z toho takový krásný zelený plyn.

Jak to udělat, aby vaši studenti šli dál? Aby si neřekli že fialový plamen draslíku je senzační, ale tím to neskončilo?

To je těžké. A není to o chemii. Není to o fyzice, není o biologii, není to sociologii. Vždycky je to o lidech. Já sám jsem šel na chemii z toho důvodu, že jsem kolem sebe měl v rámci těch chemiků úplně úžasnou partu lidí. Vzájemně jsme si pomáhali, trávili jsme spolu spoustu času, a do toho jsme dělali tu chemii.

Je to o takové synergii dobře vykládat, dobře vysvětlovat a vhodně to, co člověk vykládá, prokládat pokusy
Radek Matuška, učitel chemie

A věřím, že podobné party existují u matematiků, fyziků, společenských věd. A myslím si, že každý studenty by si měl najít nějakou takovou svou odborně sociální bublinu, a v ní zůstat.

Za mě se chemie dá dělat jen tehdy, kdy má člověk okolo lidi, se kterými ho to baví. Samotná chemie by mě asi nebavila.

Čtěte také

Říkala jsem si, že aby mě nebo žáky chemie bavila, snažila bych se postavit výuku na užitečnosti chemie – na tom, kolik chemie je kolem nás. Jak to dostat do schématu osnov tak, aby se to shodovalo?

To je taky těžké. Ten první moment musí být „wow efekt“ – něco vybouchne, něco se stane, a ten člověk si řekne: No tak to je úžasné, o tom chci vědět víc!

A potom je to o takové synergii dobře vykládat, dobře vysvětlovat a vhodně to, co člověk vykládá, prokládat pokusy. Anebo o těch pokusech vyprávět. Nebo je pustit na youtube, to je v zásadě jedno.

Balonky mohou být zábavné v každém věku, zvlášť když se u toho sejdou Radek Matuška s Lucií Výbornou a dramaturgem Tomášem Černým

Vysvětlete posluchačům působení helia a fluoridu sírového na hlas, já zatím udělám stojku a vyčistím si hlasivky.

Fluorid sírový a helium jsou dva plyny. Jeden je výrazně lehčí než vzduch, fluorid sírový je výrazně těžší než vzduch. A barva zvuku, kterou slyšíme, je odvislá od frekvence – tedy kolik zvukových vln se nám vejde mezi svaly, které máme v krku, v podstatě hlasivky.

Radek Matuška a Lucie výborná během rozhovoru, který neprobíhal tak úplně podle obvyklého scénáře

V heliu se zvuk šíří výrazně rychleji, což znamená, že těch vln, které mezi hlasivky dostaneme, se vejde více. Což znamená, že frekvence, kterou slyšíme, je vyšší a tím pádem je i hlas vyšší.

Naopak fluorid sírový ten zvuk zpomaluje, to znamená, že těch vln se mezi hlasivky se vejde méně, frekvence je výrazně menší a hlas je hlubší.

Se svými studenty máte na instagramu profil Věda není věda, nedávno jste měli 1000 sledujících. Slavili jste?

Slavili jsme. Byl jsem moc rád, že pan ředitel už v tu dobu nebyl ve škole, protože jsme na školním parkovišti udělali obrovský kříž z kilogramu – z tisíce gramů na oslavu tisíce sledujících – střelného prachu. Rozmístili jsme po dvoře a na střechu školy kamery… a odpálili jsme to.

A na instagramu je to k vidění. Jak dlouho to hoří, jak to vypadá?

Chviličku, asi tak dvě vteřiny. A dokonce se to povedlo nějak dobře, že jsou tam takové ty výbuchové hřiby dva. Nejdřív chytla jedna část, potom chytla druhá část. Když jsme to točili, byla ještě docela zima a šlo od toho krásné teplíčko.

Jak vzduch znečišťují ohňostroje? A jaké byly první chemické průšvihy Radka Matušky doma a ve škole? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , agf

Související