Jak v dětech vzbudit zájem o chemii? Projekt Bezva chemie chce zatraktivnit výuku ve školách

7. září 2021

Chemie je jeden z nejvýraznějších školních předmětů. Právě chemii se věnuje i Nadace Experientia, která v Česku dlouhodobě podporuje mladé vědce. V polovině září spustí projekt Bezva chemie, ve kterém mezi 20 chemikářů a chemikářek rozdělí 200 tisíc korun.

Základním motivujícím prvkem, proč se vůbec student nebo studentka chce učit chemii, je experiment,“ říká učitel chemie na Střední průmyslové chemické škole v Brně Radek Matuška.

Jeho slova potvrzuje i chemik a zakladatel Nadace Experientia Dalimil Dvořák, který se k tomuto oboru sám dostal díky svému chemikáři. Demonstroval nám rozdílnou reaktivitu alkalických kovů. Nakázal, abychom poodstoupili kousek dál, hodil do dřezu kus draslíku a z dřezu vyšlehl fialový plamen,“ vzpomíná.

Peníze pro zajímavé projekty

K chemickým pokusům ale učitelům často chybí potřebné vybavení. Právě na to můžou chemikáři a chemikářky využít peníze z projektu Bezva chemie. „Těšíme se i na různé studentské projekty. Například jedna paní učitelka nám říkala, že by se studenty ráda zkoumala obsah dusičnanu v zelenině,“ říká ředitelka Nadace Experientia Anna Batistová.

O tom, které projekty Nadace Experientia finančně podpoří, rozhodne nezávislá komise složená z odborníků. Mezi těmi bude taky Radek Matuška. „Prostě to musí být něčím neotřelé, nové, překvapivé. Musí to mít správný wow efekt,“ vypočítává.

Spustit audio

Související