Chemické experimenty studenty baví. Reportáž z kurzu ChemGeneration

11. únor 2019

Jak přilákat středoškoláky k chemii? Jedna z největších světových chemických firem BASF se o to snaží sérií kurzů ChemGeneration v celkem čtyřech evropských zemích. Na Slovensku BASF spojilo síly s Technickou univerzitou Košice a vůbec poprvé tak přivedli středoškoláky do vysokoškolských laboratoří. Podobného partnera hledá německý chemický gigant i v Česku. V Košicích sondoval Vojtěch Koval.

Studenti čtvrtého ročníku soukromého gymnázia FUTURUM Košice pod vedením docentky Aleny Fedoročkové z Fakulty materiálů metalurgie a recyklace Technické univerzity Košice začínají první z experimentů kurzu ChemGeneration. Letošním tématem programu je cirkulární ekonomika. Studenti se naučí, jak se rozkládají plasty, jak zrecyklovat kovy nebo odstranit z vody znečištění.

Chemie bojuje s pověstí a loví talenty. Je všude

Výuka chemie na základní škole

Mohli jsme ji nenávidět, ale stejně se před ní nedá se schovat. Chemie. Jedenáctý ročník soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika pozná v Pardubicích regionální vítěze a taky účastníky celostátního finále.

Dostali potravinářskými barvami obarvenou vodu, ve které navíc plavou drobné piliny. Tuto vodu mají vyčistit pomocí vaty, aktivního uhlí, písku a korálků, které navrství do nálevky a nechají skrze ně vodu protéct. „Studenti mají možnost vidět, jak funguje chemie v praxi a tímto způsobem se naučí, jak se dá minimalizovat tvorba odpadu,“ popisuje Alena Fedoročková.

 „Většina středních škol učí chemii v teoretické rovině a dětem chybí zážitek z experimentování. Když k nám přijdou a vidí, jak pokusy probíhají, odnášejí si zážitek i trvalé vědomosti, “ říká Fedoročková. A student Jakub ji doplňuje: „Mě nejvíc bavila ta voda. Překvapilo mě, že se dá filtrovat přes korálky. Netušil jsem, že je to tak jednoduché.“

Studenti soukromého košického gymnázia se v rámci kurzu ChemGenration naučí, jak probíhají chemické procesy v rámci cirkulární ekonomiky

Docentka Fedoročková samozřejmě doufá, že tito středoškoláci by se mohli stát jejími studenty na Fakultě materiálů, metalurgie a recyklace. Jestli k tomu tomu první ročník ChemGeneration na Slovensku dopomůže, se ale uvidí teprve až po přijímacím řízení na jaře. Na studentech tohoto košického gymnázia nicméně bylo jasně vidět, že je praktické pokusy bavily. 

Slovensko je už čtvrtou evropskou zemí, kde společnost BASF projekt ChemGeneration spustila. Už brzy by toto číslo mohlo rozšířit i Česko – pokud se BASF podaří najít podobného partnera, jakým je na Slovensku Fakulta materiálů, metalurgie a recyklace. 

autoři: Vojtěch Koval ,
Spustit audio