Tipy na výlet v Ústeckém kraji

4. březen 2020

Výstava Písky z celého světa v muzeu v Ústí nad Labem. Originální díla vystavuje Česká origami společnost v Dubí. Festival Severská filmová zima v Třebušíně.

Písky z celého světa a z různých pohledů ukazuje muzeum v Ústí nad Labem. Na dnes otevřené výstavě jsou fotografie zrnek písku pod mikroskopem přírodovědce Petra Jana Juračky, část rozsáhlé sbírky písků německého sběratele či otisky zvířat v písku. Expozice ukazuje i krajinu Labských pískovců a Národního parku České Švýcarsko, který letos slaví dvacet let. Písek se na výstavě představuje jako unikátní materiál nejen ve stavebnictví.

Čtěte také

Originální díla poskládaná z papíru vystavuje Česká origami společnost v Dubí na Teplicku. K vidění jsou umělecké práce, jejichž tvůrcem je mimo jiné Ondřej Cibulka, autor knih o tomto tradičním japonském umění. Poskládané květy, brouci, lodě, postavičky vznikly na základě českých autorských modelů i modelů, které pocházejí z celého světa od Japonska po Německo.

Na zámku Teplice začíná v sobotu ve 14 hodin komentovaná prohlídka výstavy Svět kostiček s  jejím autorem Petrem Šimrem, který pohovoří o zajímavostech kolem stavebnice Seva. 

Tuto sobotu vás v Hospůdce u Bednářů v Třebušíně čeká festival Severská filmová zima, který je již desátým ročníkem tradiční přehlídky kinematografie severských a pobaltských zemí. Opět přináší atraktivní nabídku snímků z Finska, Švédska, Dánska, Norska, Islandu a Litvy. Od 18 hodin uvidíte na severozápadě Čech filmy Na západ a Přežít léto. 

autoři: Naděžda Hávová , vla
Spustit audio

Více z pořadu