Tipy na víkend: Dožínkové slavnosti, festival Znojmo žije divadlem nebo výjimečná vyhlídka ze střechy pražské Lucerny

18. srpen 2017

Už máte na víkend plány? Vydejte se třeba pod Praděd na borůvkové hody. Ve skanzenu v Kouřimi zažijete dožínkové oslavy jako před několika staletími. Na hradě Svojanov se vrátíte až do období třicetileté války a na Sychrově si nenechte ujít Skotské hry. Hezký víkend!

Praha: Loutky ve Valdštejnské zahradě, vyhlídka z Lucerny i Mezinárodní den orangutanů

Plzeňské loutky zavítají do pražské Valdštejnské zahrady. V rámci takzvaného Dne Plzně v Senátu bude od 10 do 18 hodin připraven bohatý program zahrnující loutkářský workshop, animační loutkový ateliér, přehlídku loutek z plzeňského Divadla Alfa, loutkářskou peepshow či představení pro děti v podání Divadla v Boudě.


Zoo Praha na sobotu připravila výpravu za lesními muži – za orangutany.

Sobotní akce odstartuje ve Valdštejnské zahradě v 10 hodin dopoledne také výstavu Paměť loutky, která potrvá do 11. září 2017.

Navštivte o víkendu nově upravené střechy pražského paláce Lucerna. Jsou teď na pár dnů otevřené. Kavárník Ondřej Kobza, který má plochu střech pronajatou, ji pokryl palubkami. Vstupné pro návštěvníky je dobrovolné. V budoucnu by tam mohlo vzniknout komunitní centrum.

V Malešickém parku v Praze najdete retrospektivní výstavu jednoho z nejoblíbenějších autorů kreslených vtipů Pavla Kantorka. V České republice je známý především pamětníkům let šedesátých, kdy patřil k nejpopulárnějším karikaturistům. Od roku 1968 žil v kanadském exilu, kde počátkem srpna zemřel ve věku 75 let.

Gerhard Richter: Gudrun

Ještě jste nebyli na výstavách děl Františka Skály a Gerharda Richtera? Máte šanci do konce letních prázdnin. Výstava výtvarníka, divadelníka i zpěváka Skály představuje v pražské Valdštejnské jízdárně umělcova díla od roku 2004 do současnosti.

Expozice Richtera v paláci Kinských je první rozsáhlou retrospektivou jednoho z nejvýznamnějších umělců současnosti ve středovýchodní Evropě. Více než 70 děl představuje široké spektrum jeho tvorby od fotorealistických maleb po geometrické abstrakce.

Čtěte také

Středočeský kraj: Pojídači mrtvých u Neveklova, Dožínky v Kouřimi nebo hudební festival Okoř

Vydejte se v sobotu a v neděli na Brdečný u Neveklova, odehraje se tam jedenáctý ročník raně středověké bitvy Rogar, letos s podtitulem Pojídači mrtvých.


Ve Štolmíři u Českého Brodu začíná v sobotu v 18.30 benefiční koncert skupiny Tara Fuki k záchraně kostela sv. Havla.

V Českém Brodě zahrají v sobotu od 13.50 na festivalu Brod 1995 skupiny Horkýže Slíže, Čechomor, Michal Prokop s Framus 5, Mydy Rabycad, Jelen či Debbi.

Ve skanzenu Kouřim začíná v sobotu dopoledne národopisný pořad Dožínky, který připomene zvyky po ukončení žní v 19. století. Dožínkový průvod je v 11.00, 14.00 a 16.00.

V areálu pod zříceninou hradu Okoř se v sobotu odehraje 19. ročník hudebního festivalu Okoř. Vystoupí MIG 21, Miro Žbirka, Václav Neckář, Marek Ztracený, Vypsaná fixa a No Name.

Logo

V Přerově nad Labem se v sobotu od 10 hodin chystá akce Skanzen v pohádkách Zdeňka Trošky. Na programu je výstava pohádkových kostýmů a od 11.00 a 14.00 diktát ve staré škole v podání režiséra Trošky.

Pátý ročník Noir Film Festivalu na hradu Křivoklát bude ve znamení vlaků a napětí. Diváky čeká zhruba 40 projekcí filmů s temnou atmosférou přímo v prostorách hradu a na nádvoří. Festival najdete na Křivoklátě až do neděle.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Historické tržiště v Hořicích, Dožínky v Sušici a mušketýři v Táboře

V Hořicích se 19. srpna zastaví čas. Na tržišti vás přivítají pouze lidé, kteří vlastní zručností a láskou k umění něčeho dosáhli. Ať už jde o umění výtvarné, hudební, řemeslné či kulinářské. Součástí trhů je pestrý doprovodný program, který zahrnuje výstavu, přednášku, koncerty, vystoupení harmonikáře i řadu oblíbených tvořivých dílniček pro děti i dospělé.


V Sušici najdete v sobotu Dožínky Plzeňského kraje a farmářské trhy.

Tábor bude v sobotu patřit čtyřem mušketýrům. Romantickou formou, s vtipem, nadsázkou a fantazií si návštěvníci připomenou skutečnou historickou událost, a sice dobývání Tábora Švédy v roce 1648.

Housův mlýn bude proměněn na historické ležení, s historickou krčmou, mučírnou a střelnicí z mušket, po kterém se budou pohybovat herci v historických kostýmech. Atmosféra vtáhne účastníky do velkolepých vodních bitev, ve kterých nechybí vtipná recese i nadsázka.

Plzeňský kraj: Barokní den v Manětíně, pohádkové Velhartice a Benátská noc u Rokycan

Na neděli připravili na hradě Velhartice pohádkové odpoledne.

Pojďte si v sobotu užít Barokní den na zámku v Manětíně. Začátek akce je v 15.00 hodin a těšit se můžete například na ochutnávky barokního menu, projížďky kočárem, ukázky jízdy v dámském sedle, koncert barokní hudby, sokolnické umění.

Zámek Manětín

Zapojit se můžete do zážitkové hry Hraběnčina nosítka, nebo si počkat na závěrečný barokní ohňostroj v zámecké zahradě ve 22.00 hodin.

V sobotu večer se bude na hrázi u Boreckého rybníka u Rokycan konat Benátská noc.

Liberecký kraj: Pivrncova jízda veteránů, soutěž ovčáckých psů nebo pískovcové sochy

26. ročník Letní slavnosti Eurion vypukne tento pátek v královském městě Smržovka. Až do neděle vás čeká pestrý program, který zaplní nejen kulturní představení, ale také mnoho jiných atrakcí, jako například parkourová show či tradiční sraz automobilových veteránů.

Po celou sobotu až do nedělní 15. hodiny bude v areálu lesoparku možno si vyzkoušet lanolezení, nechat si „zmalovat“ obličej nebo se svézt na koni a u toho všeho se ve stáncích dobře občerstvit a svézt na kolotoči.

Letní slavnosti Eurion ve Smržovce

Neděli ovládne Pivrncova jízda veteránů. Letos už posedmé vystaví hrdí majitelé své krásné dědečky automobily na odiv všem zájemcům. Spolek Malé Polsko připravil v neděli slavnostní otevření křížové cesty ve Střední Smržovce.

Čtěte také

Zajeďte se v neděli podívat do areálu Rakousy u Turnova, kde najdete mistrovství republiky v pasení ovčáckými psy.

Vratislavické slavnosti ve Vratislavicích nad Nisou zvou v sobotu na zábavný program, ve kterém mimo jiné vystoupí skupina Slza a čekají vás soutěže i komentované prohlídky kostela Nejsvětější trojice.


Na Sychrově začínají v sobotu Skotské hry v zámeckém parku.

Po čtvrtstoletí skončí benefiční koncerty, které ve prospěch hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku organizuje operní pěvec a místní patriot Luděk Vele. Poslední bude v sobotu od 17.00.

Umělecká díla z pískovců teď tvoří šestice sochařů v areálu liberecké zoo, na zahradě Lidových sadů. Nejtěžší kámen váží téměř sedm tun a na výšku má skoro dva metry. Jde o největší balvany, jaké kdy na tomto sympoziu byly. Hotová díla představí umělci v pátek při vernisáži od 17.00.

Výstavu děl 60 světově uznávaných umělců Giacometti – Picasso – Chirico v Oblastní galerii v Liberci obohatily měsíc po jejím zpřístupnění dva nové obrazy. Nově tak mohou návštěvníci spatřit obraz Alberta Savinia Kréta a také dílo od Odilona Redona Evokace.

Královéhradecký kraj: Kramaření v České Skalici nebo Hudební léto na Kuksu

V České Skalici najdete v sobotu tradiční jarmark Kramaření s doprovodným kulturním programem.


V Hrádku u Nechanic se o víkendu chystají Zámecké slavnosti.

8. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks uzavře 19. srpna trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda. Po skladbách barokních mistrů D. Buxtehudeho, G. Ph. Telemanna, J. S. Bacha a dalších vyvrcholí koncert světovou premiérou skladby profesora pražské AMU Juraje Filase.

Čtěte také

Pardubický kraj: Bitva o hrad Svojanov, dožínky i výstava zahradních železnic

Muzeum u železniční stanice Rosice nad Labem zve v sobotu a v neděli na Setkání zahradních železnic – výstava několika druhů a typů zahradních železnic v provozu.

Na hradě Svojanov se o víkendu přenesete do období třicetileté války. Čeká vás komponovaný program, jehož vrcholem je velká bitva o hrad, do které se zapojí desítky vojáků z několika spolků.

Hrad Svojanov letecky

V Trstěnicích na Svitavsku jsou v neděli Dožínky. Průvod vyjde od obecního úřadu ve 13 hodin.

Vysočina: Film a dějiny – Pravěk útočí u Humpolce a hudební festival Horácký džbánek

Hrad Orlík u Humpolce bude od pátku do neděle hostit festival Film a dějiny, tentokrát s podtitulem Pravěk útočí. Vedle projekcí odrážejících představy a fantazie filmových tvůrců o životě v tomto nejdelším období lidských dějin festival nabídne i přednášky a hry inspirované pravěkem.

Nenechte si v pátek a v sobotu ujít tradiční žďárský hudební festival Horácký džbánek ve Žďáru nad Sázavou. Vystoupí například Jaroslav Samson Lenk, Plavci s Janem Vančurou, Půljablkoň, Žlutý pes nebo Spirituál kvintet.

Čtěte také

V pátek vyroste v Třebíči historické městečko s řemeslným tržištěm i vojenským ležením. Bude hrát dobová hudba, připraveny jsou šermířské souboje nebo drezura fríských koní. Slavnosti Tří kápí potrvají v Třebíči až do nedělního odpoledne.

Olomoucký kraj: Dělostřelci v Mladějově, roztančený Šumperk a kováři na Helfštýně

Do Mladějova na Moravě by se měli vydat v sobotu ti, které zajímá historie první světové války. Vzpomínková oslava začíná v 9.00, v 15.30 uvidíte bojovou ukázku s dělostřelectvem.

Hefaiston

V Šumperku v sobotu vrcholí Mezinárodní folklorní festival. Při akci Roztančená ulice se lidoví tanečníci z celého světa představí divákům při procházce městem.

Na hradě Helfštýn začíná v sobotu Kovářské fórum, které bude letos v režii ukrajinského mistra Iliji Popjuka a jeho spolupracovníků. V minulosti na Hefaistonu získal za svá díla už řadu ocenění.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Znojmo žije divadlem a Karel Gott na Létofestu

Nový cirkus, nonverbální maskovanou grotesku i klasickou činohru nabízí až do neděle festival Znojmo žije divadlem. Na znojemském Horním náměstí vyrostlo obří šapitó, hraje se ale i v ulicích, hradebním příkopu nebo na nádvoří minoritského kláštera. Program festivalu je určený jak divadelním fajnšmekrům, tak rodinám s dětmi.


Na festivalu Létofest v Brně vystoupí Wanastowi Vjecy, Iné Kafe, Michal Hrůza i Karel Gott.

Večerní inscenace doplní dvě loutková představení. Nedílnou součástí festivalu jsou i pouliční představení. Tentokrát se budou v ulicích kolem Horního náměstí potulovat dvojice klaunů a pohybových perfomerů.

Na festival Létofest se v sobotu vydejte do Brna na stadion za Lužánkami. Vystoupí například Wanastowi Vjecy, Iné Kafe, Michal Hrůza a Karel Gott, jehož koncert je na programu v 17.00.

Moravskoslezský kraj: Borůvkové hody pod Pradědem nebo historie Kunína

Na víkend se chystají borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. Borůvkové speciality bude nabízet 13 restaurací, mezi restauracemi bude jezdit bezplatný borůvkový autobus. Novinkou Borůvkových hodů je sobotní celodenní soutěžně-zábavní program v obecním parku v Malé Morávce. Slezský železniční spolek vypraví v sobotu i v neděli speciální borůvkový vlak do Malé Morávky.

Borůvky, ovoce (ilustrační foto)

Na zámku v Kuníně na Novojičínsku můžete ve třech pokojích navštívit novou stálou výstavu Kunvald – v srdci Kravařska. Představuje bohatou minulost vesnice Kunína, která se do roku 1947 jmenovala Kunvald. Ve sbírce je například prapor jezdců osením z Kunvaldu z roku 1921, který dokumentuje starý lidový zvyk, jenž se dodnes zachoval pouze v nedalekém Lukavci, dnešní části Fulneka.

Čtěte také

Zlínský kraj: Velké prádlo v Rožnově, folklorní hudební festival nebo fotografická výstava

Údržbu prádla v historii představí v sobotu v rožnovském Valašském muzeu v přírodě program nazvaný Velké prádlo. Po celý den budou muzejní pradleny v areálu Dřevěného městečka předvádět ukázky starobylých a mnohdy i zapomenutých způsobů péče o oděvní součástky, jako například vyvářka prádla pomocí žhavých kamenů a dřevěného popela, praní v potoce nebo na valše, bělení a sušení prádla, žehlení či mandlování.


Zámek v Holešově zve na novou výstavu tvorby fotografa Tomáše Janečka.

Ve Valašských Kloboukách začíná v sobotu ve 13.30 hlavní přehlídka 15. ročníku mezinárodního festivalu muzikantů v Bílých Karpatech. Vystoupí dechové hudby Krasianka, Dúbravanka, Veselanka, Vlčovanka a Gloria, cimbálová muzika Jožky Šmukaře, pěvecký sbor Mužáci a folklorní soubory Žofia a Vsacan.

Zámek v Holešově zve na novou výstavu tvorby fotografa Tomáše Janečka. Syn českého ilustrátora, malíře a grafika Oty Janečka představí snímky inspirované přírodou, světlem a stíny a pomíjivostí okamžiku. V arkádách zámku bude k vidění 36 jeho velkoformátových fotografií.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu