Tipy na víkend: Autobusem Nerudovkou, exhibice špiček světového snowboardingu, ale také jízda přes louži na čemkoli

9. březen 2018

Vydejte se o víkendu do plzeňské zoo, kde se narodila mláďata červorovce splývavého, na hrad Svojanov, kde si projdete středověké sklepy nebo na projížďku historickým autobusem pražskou Nerudovou ulicí. Tipů na víkend máme mnohem víc, hezky si sobotu a neděli užijte.

Praha: Jízda Nerudovkou historickým autobusem, Festival delikátních chutí i výstava fotografií Tělo jako důkaz

Máte rádi historické jízdy autobusy, tramvajemi a metrem? Svezte se v sobotu v Praze historicky první pražskou autobusovou linkou po trase Malostranské náměstí – Hradčany – Pohořelec – Chotkovy sady – Malostranské náměstí. Nerudovou ulicí už dlouhá desetiletí autobusy nejezdí, ale vy budete mít jedinečnou příležitost právě tuto sobotu.


V pražských Letňanech najdete o víkendu dvoudenní cestovatelský festival Kolem světa.

V březnu 1908 se rozjela Prahou první pražská autobusová linka, zajišťovala dopravu na Hradčany, tedy do míst kudy nebylo možné vést tramvaje. Po období testování byla linka provozována čtyřmi vozidly od různých výrobců, ale ani jedno vozidlo nebylo příliš úspěšné, a tak byl v listopadu 1909 provoz zastaven.

Novoměstská radnice v Praze zve v sobotu na Festival delikátních chutí. Nabídne tradiční i netradiční pokrmy z několika kontinentů.

Originální a inovativní podoby nábytku a svítidel představuje na své výstavě Light Levels v Praze designérka a sklářská návrhářka Lucie Koldová. Instalaci v galerii Kvalitář tvoří její křesla, pohovky a závěsná svítidla a navazuje na koncept simulovaného domu, který autorka nedávno představila na festivalu nábytku v Cologne v Kolíně nad Rýnem.

V instalaci Light Levels návštěvníci uvidí například téměř dva a půl metru dlouhá závěsná svítidla Puro Sparkle tvořená hvězdicovitě sestavenými světelnými trubicemi připomínající prskavku.

Nově otevřené Czech Photo Centre v Nových Butovicích

Téměř tři desítky českých fotografů se sešly na výstavě Tělo jako znak, která je otevřená v sídle společnosti Czech Photo v Praze v Nových Butovicích.

Téma výstavy umožňuje přes zdánlivě jednoznačné zadání účast autorů s odlišným žánrovým zaměřením. Tělo a tělesnost se tak prezentuje nejen v obvyklé estetické a erotické rovině, ale především jako výrazový prostředek pro otázky osobnostní, partnerské i sociální problematiky.

Čtěte také

Středočeský kraj: Masopust v hornickém skanzenu, Květinový ples na Štiříně a Czech Press Photo v Příbrami

Pojďte v sobotu na masopust do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku. První část průvodu vyjde z centra Kladna ve 12.30 od Divadla Lampion a ve 13.00 se přidá na náměstíčku Viktora Stříbrného k průvodu z Podprůhonu.

Hornický skanzen Mayrau

Další průvod vyjde ve 13.30 od Louky na Tuháni a předvede tradiční obchůzku po domech. Ve 14.00 se můžete připojit k průvodu, který vychází od městského úřadu v Libušíně nebo ve 14.30 k průvodu vycházejícímu od obecního úřadu ve Vinařicích.

Kladenské Divadlo Lampion uvede jako třetí premiéru této sezony loutkovou hru Putování za snem. Premiérové představení bude tuto sobotu.


Zámek Štiřín o víkendu rozkvete. V sobotu tam můžete přivítat jaro tancem na tradičním Květinovém plese.

Udělejte si tento víkend výlet na zámek v Mníšku pod Brdy. Mají tam pro vás novinku – můžete vyjít po vřetenovém schodišti do zámecké hodinové věže a prohlédnout si krajinu z ptačí perspektivy.

Porovnání děl Františka Drtikola s tvorbou současných fotografů nabízí příbramská galerie pojmenovaná po známém portrétistovi. Kromě stálé expozice věnované slavnému příbramskému rodákovi si mohou návštěvníci v těchto dnech prohlédnout i výstavu fotografií a videí z 23. ročníku soutěže Czech Press Photo.

Drtikol, od jehož narození nedávno uplynulo 135 let, byl autorem obdivovaných aktů, zavrhovaným malířem i mystikem.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Jízda přes velkou louži na čemkoliv nebo výstava Oáza hororu v poušti nudy

Vydejte se v sobotu na Šumavu na tradiční jízdu přes velkou louži na čemkoliv. Přímo u nástupu na lanovku ve Ski areálu Špičák bude postaven bazén o délce zhruba 20 metrů a hloubce 1,3 metru.

Tento bazén je zapotřebí překonat na lyžích, snowboardu, skibobu, skútru, surfu a vlastně na čemkoli nemotorovém. Do dalšího kola postupují jen ti borci, kteří přejedou vodní plochu celou – až na pevnou zem. Akce začíná cca v 15 hodin u Kiosku U Sekyrek.

Skiareál Špičák

Zaniklá místa staré Vltavy, akty i tradici jihočeských řezníků představí Prácheňské muzeum v Písku v nové sezoně, kterou zahájilo výtvarnou výstavou Oáza hororu v poušti nudy, na níž se představují Blanka Dvořáková a její dcera Mara Infidelious.

První přivezla obrazy čerpající z hororové literatury a knižní ilustrace, dělá i obaly na CD. Další výstava nabízí malbu na porcelán. Desítka výtvarníků ukáže modrobílé plošné obrazy, vázy a závěsné talíře. Své přátele pozvala ke spolupráci Helena Schmaus Shoonerová.

Plzeňský kraj: Unikátní chovatelský úspěch plzeňské zoo a festival Smetanovské dny 2018

Plzeňská zoo poprvé odchovala červorovce splývavého. Tohoto zástupce beznohých obojživelníků původem z Kolumbie a Venezuely chová jako jediná zoo v Česku. Pět mláďat se narodilo začátkem února. Červorovce najdete v expozici Svět pod zemí.

Čtěte také

V Plzni si můžete o víkendu zajít také třeba na některou z akcí v rámci festivalu Smetanovské dny. Letošní ročník, který se koná od 1. do 22. března, nabídne kromě tradičního klasicko-romantického repertoáru také jazz, world music, operu i dětská představení.

Jedinečnost festivalu spočívá i v tom, že se snaží propojit svět hudby s dalšími obory, jako jsou například věda, filosofie, literatura nebo výtvarné umění. V rámci doprovodného programu tak můžete navštívit výstavy, přednášky a další zajímavé akce. Ústředním tématem 35. ročníku jsou světlo, stíny a tma v kultuře 19. století.

Karlovarský kraj: Noční prohlídky zámku Valeč nebo výstava Václava Balšána


Barokní zámek Valeč na úpatí Doupovských hor je letos opět otevřený návštěvníkům i v zimě. Navíc v pátek a v sobotu se tu pořádají noční prohlídky s lucernou.

Tvorbu malíře Václava Balšána představuje karlovarská galerie Imperiál. Jeho práce se vyznačují netradiční barevností a zajímavým zpracováním nejrůznějších motivů. Autor tentokrát vystavuje svoje nejnovější kresby, ve kterých převládá kombinace černé, červené a bílé barvy.

Ústecký kraj: Výstava Tvář krajiny spojená s vycházkou

Ústecká galerie Hraničář otevřela výstavu Tvář krajiny zaměřenou na vztah přírody a člověka. Návštěvníci uvidí instalace současných umělců a v rámci procházek naplánovaných v doprovodném programu se mohou podívat i do přírody v okolí.

Během chystaných workshopů se bude přednášet o působení lidstva na přírodu nebo se budou mezi sochami a obrazy sázet rajčata. První výprava do krajiny se uskuteční právě tuto sobotu, kdy se mohou zájemci projít kolem jezera Milada, které vzniklo po těžbě hnědého uhlí.

Jezero Milada u Chabařovic

V okolí Chabařovic zmizelo kvůli dolování několik obcí a památník jedné zapomenuté husitské bitvy. I o nich podá výklad ústecký archivář a průvodce Petr Karlíček. Cílem cesty budou Řehlovice.

Královéhradecký kraj: Exhibice Big Air v Peci, Mistrovství republiky v závodech psích spřežení i divadelní premiéra

V Peci pod Sněžkou se tuto sobotu odehraje exhibiční show Big Air, na které představí evropská špička v čele se Šárkou Pančochovou. Na návštěvníky bude čekat bohatý doprovodný program, můžou se těšit na koncerty, worshopy a mnoho dalšího.

Pojďte se o víkendu podívat na Mistrovství republiky v závodech psích spřežení 2018. Startuje se v sobotu dopoledne z hřiště v Zásadě na Jablonecku.

Čtěte také

Klicperovo divadlo v Hradci Králové chystá na sobotu ve Studiu Beseda premiéru divadelní hry Černá voda německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga v režii Michala Háby a v překladu Jany Sloukové.

V zámecké galerii v Jičíně začala výstava Sklo Zdeňka Lhotského a malba Richarda Náhlovského. Lhotský je světově proslulý sklář, sochař, grafik a technolog ovlivňující světový design. Náhlovský je akademický malíř, jehož hlavním inspiračním zdrojem se stal Český ráj. Výstava potrvá do 1. dubna.

Pardubický kraj: Prohlídky na hradě Svojanov a výstava ořezávátek


Udělejte si o víkendu výlet na hrad Svojanov na Pardubicku.

Můžete do hradního paláce i středověkých sklepení. K dispozici je i venkovní areál. V březnu bude hrad Svojanov otevřený o víkendech vždy od 10.00 do 17.00.

Malá, velká, kovová, dřevěná, ve tvaru piráta, gramofonu nebo Eiffelovky. Tak vypadá svět ořezávátek v chrudimském Regionálním muzeu. Pestrá sbírka představuje záplavu nápadů, jak tuhle obyčejnou věc ozvláštnit. A také je to příležitost dozvědět se, kdy vlastně ořezávátko vzniklo. Tipnete si, jak je staré? Přibližně 150 let.

Jihomoravský kraj: Baletní představení, výstava kamélií a porcelánu v zámeckých interiérech i výstava Vítězný únor 1948

V brněnském Mahenově divadle bude mít v pátek premiéru baletní program 4 Elements. Divákům nabídne čtyři choreografie, dvě z nich od světoznámého choreografa Jiřího Kyliána. Divadlo také poprvé uvede dílo další světové choreografické osobnosti, Španěla Nacha Duata.

Logo

Na zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku začala výstava nazvaná Kamélie v porcelánu. Kvetoucí „královny zimních květin“ zahradníci naaranžovali přímo v interiérech. Doprovod jim dělá rozsáhlá kolekce evropského, čínského a japonského porcelánu.

Čtěte také

Výročí obnovení Univerzity Palackého a únorové události roku 1948 tematicky propojuje komorní expozice univerzitního informačního centra na Horním náměstí v Olomouci. Představuje ukázky z olomouckého tisku z doby před sedmdesáti lety. Výstava Vítězný únor 1948 je otevřená do pátku 23. března.

Zlínský kraj: Výstavy Kamélie dell'arte v Květné zahradě, sklářský Otisk anděla na zlínském zámku a Běžet s domy Davida Vávry

V Kroměříži se můžete v sobotu od 13 hodin podívat v Květné zahradě v rámci výstavy Kamélie dell'arte na nový dokument, který byl dokončen v roce 2017 a je věnovaný zahradnickému řemeslu v Květné zahradě.

Květná zahrada v Kroměříži

Proč ta či ona část zahrady není v kondici tak, jak by si to návštěvníci představovali? Jaká jsou specifika péče o zahradu a funkce jejích jednotlivých částí? Proč záměrně ponecháváme květnaté louky v některých částech zahrady? Odpovědi přiblíží nový filmový dokument, který zachycuje proměny zahrady během roku i zahradnické práce, které v ní každoročně probíhají.


Díla legendární sklářské dvojice Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové představuje Galerie Václava Chada ve zlínském zámku.

Výstava nazvaná Otisk anděla potrvá do 20. května. Libenský se svou životní i uměleckou partnerkou Jaroslavou Brychtovou významně přispěl k vývoji moderního uměleckého skla. Jeho díla hostila řada zahraničních galerií, na světové výstavě Expo v roce 1958 v Bruselu získal prestižní ocenění Grand Prix.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vás seznámí s tvorbou architekta a herce Davida Vávry. Výstava Běžet s domy představuje jeho architektonické práce, doplněné o výtvarné a literární přesahy.

Vávra absolvoval stavební fakultu ČVUT a Akademii výtvarných umění v Praze. Je také propagátorem architektury, byl spoluautorem a průvodcem v televizním dokumentárním cyklu Šumná města.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu