Tharuové dodnes přísně dodržují kastovní systém

Představu Nepálu má zřejmě každý z nás spojenou s osmitisícové velikány. Horská údolí i vrcholy jsou také nejčastějším cílem turistů. Na jihu Nepálu, při hranicích s Indií, najdeme i rozsáhlé nížiny se subtropickým klimatem - oblast zvanou Terai. Vydali jsme se tam za lidmi z kmene Tharu.

Vesnicí duní hudba. Svatební veselí je v plném proudu. Madhuri a Balbir si byli zaslíbeni od narození. Vlastně dokonce ještě dříve. Sňatky se totiž domlouvají už během těhotenství. Když se ženám skutečně narodí chlapec a dívka, svatba je stvrzena.

Lidé kmene Tharu přišli do nepálských rovin z Indie, přinesli si svůj životní styl a jsou mu věrní dodnes. Dodnes například žijí v přísně kastovním systému. "Máme celkem třináct kast, nejvrchnější kasty jsou tsaudarí a mahatu. Původně jsou tyto kasty odvozeny od jmen konkrétních vlivných rodin. Tsaudarí dnes znamená něco jako předák celé vesnice," vysvětluje mi Tanushi.

Sám patří do nižší kasty. Stejně jako většina ostatních se stará o své políčko, kde pěstuje rýži, fazole, čočku, obilí, zeleninu a ovoce. Život ve vesnici přiléhající k divoké džungli není jednoduchý. O svoji úrodu se musí nedobrovolně dělit s divokými zvířaty.

"Občas sem v noci přicházejí divocí sloni a nosorožci. Žerou a ničí naši úrodu. Občas přijde i tygr. Zrovna dnes v noci tady byl. Zabít jej nesmíme, a tak zapálíme ohně, tlučeme klacky o zem a snažíme se je zahnat," popisuje útrapy Tanushi.

Tvářím se trochu nedůvěřivě. Tanushi mně vede za humna, k ohradě s kravami. Chvíli hledá v trávě a pak mi ukazuje čerstvý otisk. "Tygří stopa, vidíš?" Skutečně. V blátě je otisk tlapy obří kočky.

Jdeme do Tanushiho domu. Prostorný dvůr svírají ze dvou stran hospodářské budovy, v čele stojí obytný dům. Stavební materiál dává okolní příroda. Konstrukce domu je ze dřeva, stěny jsou vymazány blátem. Každý měsíc se musí zdi obnovovat a každý měsíc tak dostává dům nejen novou omítku, ale i výzdobu. Chloubou každého stavené jsou ornamenty vyryté prsty do měkkého bláta.

"Tady bydlí celá moje rodina - rodiče, dvě sestry. Jedna je vdaná, druhá zatím svobodná," směje se Tanushi a jednoduchými dveřmi mě vede dovnitř. V šeru se musím nejprve rozkoukat.

"Tady je kuchyně, kde se vaří na otevřeném ohni, a tady jsou ložnice. Každá rodina obývá jeden oddělený pokoj. Celkem nás tady žije pětadvacet lidí," říká Tanushi a před domem mi ukazuje svoji největší chloubu - zařízení na výrobu alkoholu. "Teď právě vyrábíme kořalku z rýže, ale děláme ji i z čočky a zeleniny. Vždycky je pěkně ostrá," šklebí se Tanushi.

Alkohol vyráběli Tharuové hned od svého příchodu do nepálských rovin. V malarické oblasti pomáhala bojovat s nemocemi. Aspoň tomu věřili. Na boj se zlými duchy je ovšem i kořalka krátká, a tak ve dveřích každého domu visí hned několik amuletů.

"Vidíš? Česnek, sušený citron, chilli paprika. Zahání zlé duchy. Zajišťuje lidem žijícím v tomto domě štěstí a zapuzuje nemoci," říká Tanushi.

autor: jma
Spustit audio