Technologie pomáhají zkracovat dobu trvání operace očí. Nejmodernější laser vytvoří řez v rohovce za 10 sekund

10. září 2022

První pacienti v Česku podstoupili odstranění dioptrií pomocí superrychlého očního laseru. Unikátní femtosekundový přístroj nové generace je vybavený robotickou asistencí a na oko působí pouhých 10 sekund.

Operace se uskutečnila na klinice NeoVize. Jednou z tamních pacientek je i Hana Punčochářová se právě položila na speciální lůžko a operace za chvíli začne. „Cítíte něco?“ ujišťuje se lékařka. „Ten rozvěrač ještě takhle uvolníme,“ dodává.

„Nosím čočky, protože nevidím na dálku. Ale už je mi to nepříjemné, když cestuju, tak mě z těch čoček bolí oči, je také nepříjemné nosit pořád brýle,“ vysvětluje své důvody Hana Punčochářová.  

Mladá žena zároveň upřesňuje, že na očích má mínus 2,75 dioptrií. Zákrok provede lékařka Jana Mikšovská a bude trvat jenom chvilku: „Teď si spustíme rameno femtosekundového laseru nad váš obličej,“ popisuje pacientce operatérka.

Operace při plném vědomí

Celý mechanismus operačního laseru popisuje zástupce výrobce přístroje firmy Zeiss a aplikační technik Petr Novotný: „Celý ten systém má v podstatě dvě ramena. Jedno to rameno je takzvané laserovací, druhé pak slouží jako operační mikroskop. Díky tomu se dá provést výkon bez nutnosti přesouvat pacienta na jiné lůžko, jiný sál, pod jiný mikroskop.“

Operace začala.

„Nasazujeme pacientský interface, který je vlastně poslední částí optického systému toho laseru.“ To, co popisuje Novotný, je vlastně takové průhledné víčko.

„V podstatě je to malý držák, který má ideální zakřivení pro kontakt s rohovkou pacienta, a to proto, abychom tu rohovku nemuseli zmáčknout a nezvyšovali jsme nitrooční tlak. Pacient po celou dobu výkonu vidí, není zbytečně stresovaný tmavým prostředím nebo tlakem a bolestí.“

Femtosekundový přístroj nové generace je vybavený robotickou asistencí a na oko působí pouhých 10 sekund

Jen mžik

Lékařka provádějící výkon dává pacientce pokyny: „A dívejte se prosím přímo do toho zeleného světýlka, nikam jinam. Jsme připravení. Neuhýbejte okem a začínáme laserovat. Vlastní laser trvá jen 10 sekund. Zakrýt světlo, neuhýbat okem, dívat se stále stejným směrem. Ještě 3 sekundy, 2 sekundy, tak a je to.“

Rameno se vysunulo, laser odjíždí, přijíždí mikroskop.

„V tuhle chvíli máme vytvořeny dvě velmi tenké vrstvičky v té rohovce. Jsou tam v podstatě miliony bodů v mikrometrové vzdálenosti. My ty dvě vrstvičky oddělíme, vysvětluje technik Petr Novotný.

Paní doktorka udělala otvor do rohovky: „Pohyb v rohovce je velmi plynulý, jednoduchý. Je to právě díky vysoké rychlosti laseru a možnosti umístit v jednotlivé body výstřely velmi blízko sobě.“

Důležitá časová úspora 

„Operace, která původně trvala přibližně 30 sekund, teď trvá 10 sekund. Šedesátiprocentní úspora času je pro lékaři i pacienta poměrně zásadní. Takřka nemůže dojít k takzvanému přerušení operace nebo k odpadnutí pacienta od systému, a ta operace je dokončena zdárně na první pokus,“ ujišťuje zástupce firmy Zeiss.

MUDr. Jana Mikšovská, laserový chirurg z kliniky Neovize, a Petr Novotný, aplikační technik a zástupce výrobce přístroje firmy Zeiss

„Slečna krásně fixovala světýlka, velmi dobře spolupracovala s laserem. Bylo vidět, že separace refrakční čočky jde velmi dobře i díky tomu, jak je ten laser nastavený a jak je rychlý,“ uzavírá operatérka Jana Mikšovská.

První oko, které už je spravené, je v tuto chvíli zalepené a chystá se zákrok na oku druhém.

autoři: Andrea Skalická , aka
Spustit audio

Související