Oko, do duše (a zdraví) okno. Unikátní český přístroj odhalí civilizační choroby už v zárodku

2. duben 2022

Odhalit civilizační choroby ještě předtím, než se objeví jejich první příznaky. Právě to je cíl českých expertů vyvíjejících software s názvem Aireen. Funguje na základě snímků očního pozadí, které analyzuje umělá inteligence. Program už teď používají zdravotníci na několika klinikách při vyšetření diabetiků. Vývojáři ale pracují na tom, aby pomáhal i u dalších pacientů.

Jsme na jedné pražské oční klinice. Pacientka se pravým okem dívá do šedivého přístroje, do takzvané fundus kamery. Jde o běžný přístroj, který oční lékaři používají řadu let. Snímky, které přístroj vyfotí, uvidí staniční sestra Aneta Hanzalová už za pár chvil u sebe v počítači. „Tady pak děláme analýzu, trvá to zhruba pět vteřin,“ ukazuje.

Včasná záchrana zraku

Podle vývojářů je největší výhoda softwaru Aireen právě rychlost vyšetření. To, co by musel posuzovat odborník, je prakticky hned hotové. Program zatím odhaluje diabetickou retinopatii, tedy komplikaci, kterou trpí asi 11 procent diabetiků. Pokud není toto poškození sítnice léčeno včas, může vést až k oslepnutí.

Každý diabetik by měl mít jednou za rok kontrolu oční sítnice, z praxe víme, že vyšetření neabsolvuje ani polovina diabetiků. Včasný záchyt se ale rovná levnější léčba a lepší prognóza,“ vysvětluje ředitel medicínského startupu Aireen Jan Hlaváček.

Ředitel medicínského startupu Aireen Jan Hlaváček

Software porovnává právě vyfocenou sítnici s víc než milionem dalších snímků. Jeho výsledky mají přesnost přes 99 %. „Velký důraz klademe právě na včasný záchyt,“ dodává Jan Hlaváček.

Odhalí celou řadu chorob

Program zatím využívají některé oční kliniky v Česku a také na Slovensku. Jeho autoři chtějí, aby v budoucnu pomáhal odhalit i jiné zdravotní problémy. „Z jedné fotky chceme udělat screening celé řady chorob. Pracujeme například na detekci věkem podmíněné makulární degenerace, což je jedna z nejčastějších příčin slepoty u eurokavkazské populace.“

Analýza očního pozadí ale může zjistit i Alzheimerovu chorobu.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související