Tanečníci zavěšení na laně! Národní divadlo chystá premiéru baletu Malá mořská víla

10. listopad 2016

Jeviště pražského Stavovského divadla se promění ve vodní svět. Soubor Baletu Národního divadla uvede světovou premiéru pohádky Malá mořská víla. Autorem hudby je český skladatel Zbyněk Matějů. Příběh na motivy Hanse Christiana Andersena režijně vede mezinárodně uznávané duo SKUTR – Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka.

Režisér Karel Kachyňa v roce 1976 natočil podle Andersenova příběhu pohádku s Miloslavou Šafránkovou v hlavní roli. Kachyňa podmořský svět usadil do Prachovských skal. Teď bude domovem Malé mořské víly jeviště Stavovského divadla.

Čtěte také

„Všechen pohyb musí být spojený s vodou. Jako tanečníci máme největší problém dát vše do přirozenosti, nepřehrávat a nedělat teatrální gesta a pohyby, nedramatizovat,“ vysvětluje sólistka Baletu Národního divadla Magdalena Matějková, podle které bylo nacvičování náročné.


Roli Malé mořské víly dostala sólistka Baletu Národního baletu Magdaléna Matějková

A druhá představitelka Malé mořské víly Alina Nanu dodává: „Nehraješ nějakou scénu, ale máš ji šanci prožít tak, jak by se to stalo doopravdy.“

Příběh mořské bytosti, která se kvůli lásce k člověku vzdá krásného hlasu a nakonec i života řídí režisérský tandem SKUTr – Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka. Ten si cestu k Malé mořské víle hledal postupně. „Daleko více mne začala zajímat jak dospělého, projevuje se tam několik archetypů a lidských situací,“ říká.

Nápadité je i pojetí scény. Její autor Jakub Kopecký tanečníky zavěsil na lana. Ti létají vzduchem a vypadá to, jako by doopravdy plavali.

autor: stk
Spustit audio