Takhle vypadalo menu krále a císaře Karla IV. Žádné pečené vrány ani bobři!

27. srpen 2016
Glosa Pavla Maurera

Zajímáte se o středověk a jídlo, které se tehdy vařilo? Jídlo panovníků bylo v těch dobách velmi pestré, o několika chodech, mezi kterými byly i takzvané mezichody. Dochovaly se dokonce údaje o tom, co poobědval a povečeřel římský císař Karel IV. při své zimní cestě do Francie v roce 1378. Nahlédnout do jeho talíře vám umožní ve své gastroglose Pavel Maurer.

Před 700 sty lety se narodil Karel IV. Celá kulturní Evropa zavzpomínala, co vše římský císař a český král udělal, postavil a ovlivnil. Zazněla jména jako Karlův most, Karlštejn a Karlova univerzita, Karlovy Vary a státnická rozhodnutí, vzdělanost a tak dále. Mně samozřejmě velice zajímá, co našemu nejslavnějšímu králi chutnalo k jídlu a k pití!

Hodně cestoval, a protože byl vychován multikulturně, jeho královská strava byla ovlivněna tehdejší francouzskou a italskou kuchyní. Podle dochovaných materiálů měl rád bílý chléb, různá masová ragú, a jakožto milovník lovu samozřejmě zvěřinu.

Čtěte také

Prý měl také rád bobry, veverky a vrány, ale já této historce moc nevěřím… Myslím, že tohle se podobná spíše jídelníčku prosté chudiny, která brala za vděk vším, co bylo k mání. Raději vám představím část menu Karla IV. z jeho cesty do Francie. Podivejte se, co měl na stole 5. ledna roku 1378.

Oběd
první chod – polévka na německý způsob s mandlemi, zajíc na černo, malé paštiky, hovězí maso
druhý chod – pečeně na více způsobů, žlutá omáčka, čerstvé mandlové mléko, norské pirožky (jakési placky plněné masem, sýry a ovocem) a lombardské koláče
mezichod – kančí ocásek
třetí chod – růžová polévka, housata a tuční kapouni se žampiony a drůbeží omáčkou, pšeničná kaše s vejci a zvěřina
mezichod – slepice do zlatova vypečené, zelené a žluté omáčky, masové knedlíčky

Večeře
první chod – slabý vývar z kančího masa, bílou polévku s vejci, ragú z králíka a říční house, omáčku v misce z chlebové kůrky
druhý chod – pečeně na více způsobů, pečivo s masovou náplní z králíků a tučných kapounů, tvarované drobné pečivo, mořský okoun s bílou a zelenou omáčkou
třetí chod – zelené a žluté palačinky, sladké koláče a drobné pečivo, jemná zelená omáčka, housátka v kořeněné omáčce, takzvané šalše.

Prostřený stůl (ilustr. foto)

Jako dezert byly podávány ořechy, slazené hrušky a zelená jablka, pamlsky a pokroutky
O žádných pečených vránách tu není ani zmínka!

Pokud byste chtěli poznat, co se jedlo v době Karla IV., tak český národní tým kuchařů a cukrářů jezdí už celé léto po naší vlasti a dává ochutnat středověké meníčko. Když budete mít štěstí, i vy si můžete něco zobnout!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio