Takhle se směje Král komiků. Vlasta Burian si publikum získával ve filmu i v rozhlase

Divadelní i filmový herec, zpěvák, režisér, divadelní ředitel, podnikatel, sportovec, spisovatel, mim nebo imitátor. Vlasta Burian měl na každém prstu jednu profesi. Především byl a pořád je Králem komiků. Zítra to bude 125 let, co se narodil.

Při všech svých profesích stihl Vlasta Burian spolupracovat i s Československým rozhlasem. V roce 1938 například vysílal parodii na přednášku. Jako téma si zvolil právě rádio. V přednášce nechyběl ani Burianův pověstný záchvat smíchu, kterým si zaručeně získal každé publikum.

S rozhlasem Král komiků spolupracoval už od roku 1926. Podílel se hlavně na vysílání pro děti nebo kabaretních večerech. Z rozhlasových vln ale nezmizel dodnes. Jeho scénky se hrají pravidelně, a dokonce o něm vznikla i rozhlasová hra. Vlastu Buriana v ní hrál Josef Dvořák.

Už v době svého rozhlasového působení měl Burian v Praze vlastní divadlo a začínal hrát i ve filmech. Ty němé natočil 4, největší úspěch si ale vydobyl s možností promluvit i na plátně.

Jedním z vůbec prvních zvukových filmů v Československu byl C. a K. polní maršálek. Později se Burian ukázal v desítkách dalších nezapomenutelných rolí.

autoři: pkr , Klára Vičíková
Spustit audio