Tady naplánovali atentát. A zde stáli Gabčík s Kubišem

V příběhu atentátu na Reinharda Heydricha hraje roli i dům v londýnské ulici Bayswater, který se jmenuje Porchester Gate. Za druhé světové války v něm sídlila československá vojenská zpravodajská služba. Její šéf, plukovník František Moravec, tady v říjnu 1941 připravil plány pro výsadek Anthropoid. Jeho cílem byl atentát na zastupujícího říšského protektora.

V minulém dílu našeho seriálu jste si poslechli příběh ženy, která ztratila svého snoubence v Terezíně a kterou osud mnoho let po válce zavál až na londýnskou Bayswater Road.

Dům z červených cihel stojí na okraji Kensingtonských zahrad. Když řeknu portýrovi, že jsem z Prahy, hned vytahuje desku s velkými fotografiemi parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka.

„Chodí sem lidé a já jim vysvětluju, kde příběh atentátu začal,“ říká. „Zajímá to i Angličany nebo Skoty. Chtějí vědět víc a víc. Ty doby už dnes připomíná jen zeď, před kterou parašutisty fotografovali. Nic jiného nezůstalo, protože jak se střídali nájemníci, všechno se měnilo,“ doplňuje Miguel Ferreira.

Vzpomínky na Porchester Gate

V Porchester Gate dostávali parašutisté nejdůležitější instrukce před plánovanými výsadky do protektorátu od šéfa zpravodajské služby, plukovníka Františka Moravce. Na Porchester Gate si pamatuje i Jaroslav Klemeš, příslušník výsadku Platinum, který seskočil do protektorátu na začátku roku 1945.

Plaketa na stěně domu připomíná atentát na Reinharda Heydricha

„Když jsem do tamní kanceláře poprvé přišel, byl tam rotmistr, který měl na starosti finance, a Moravec. Služba byla rozdělena na útočné zpravodajství a obranné zpravodajství. Nechybělo ani šifrovací oddělení,“ vypočítává.

Na skutečnost, že v domě byl naplánován atentát na Heydricha, upozorňuje pamětní plaketa, odhalená loni na podzim. Postaral se o ni český dokumentarista Jan Kaplan, který od roku 1968 žije v Anglii a před dvaceti lety o atentátu natočil film. Všiml si, že na pozadí portrétů parašutistů se objevuje cihlová zeď. Našel ji ve dvoře domu.

Víme i to, kde přesně parašutisté stáli

„Přišel jsem do této budovy a díval jsem se na zdejší zdi,“ vzpomíná. „Jako fotograf jsem uvažoval: Kam bych postavil toho, koho bych chtěl vyfotit? Ideální byla právě tato zeď před námi.“

Porovnáním zvětšenin fotografií se zdí zjistil i přesné místo, kde byly pořízeny. „Na zdích jsem identifikoval kazy a nepřesnosti. Stačí najít tři vedle sebe a je jasné, že se jedná o danou zeď. Podle fotek jsem mohl dokonce určit, kde přesně při fotografování Kubiš stál,“ upřesňuje.

O atentátu na Heydricha rozhodl londýnský exil. Osobně se k tomu nikdo nepřihlásil. Víc se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu o 70. výročí atentátu na Reinharda Heydricha.


Zvětšit mapu: v Porchester Gate byl naplánován atentát na Heydricha

autor: jas
Spustit audio