Surf dokáže pohltit, nebo úplně zničit. Skvělé surfování nabízí francouzské Bordeaux, pak si tam dejte víno

Francouzské město Bordeaux si asi většina z nás spojí s výbornými víny a světově vyhlášenou vinařskou oblastí na jihozápadě Francie. Právě tam člověk najde ty nejprestižnější vinařské domy jako Chateau Margaux nebo Chateau Latour. Už méně lidí asi tuší, že Bordeaux je taky vyhledávanou základnou pro surfaře.

Někteří z nich se tam stěhují ze stovek kilometrů vzdálených míst, jen aby byli co nejblíž oceánu a vlnám. Třeba jako instruktor surfařů Steve: „Se surfem jsem začínal za mlada. Bylo to jako virus, úplně mě to uchvátilo.“

Steve se vlastně celý život přibližuje k oceánu a k vlnám. Původně pochází z východofrancouzského Štrasburku. Tajemná síla živlu si ho ale našla i u německých hranic a už ho nepustila. Nejdřív se přestěhoval k Bordeaux, pak přímo k pláži a teď to vypadá, že by nejraději bydlel přímo na vodě.

Silné jako droga

„Ze začátku je to spojení s oceánem, nechat se unášet vlnami a pak ten pocit, když chytíš vlnu. Časem se člověk naučí techniku, zlepšuje se, stále víc ho to baví, je to jednodušší a stává se z toho droga. Člověk prostě potřebuje surfovat. Je to osvobozující sport.“

Steve svou lásku k surfování předává dál jako instruktor ve škole s příznačným názvem „So Nice Surf“, tedy tak krásný surf nebo surfování.

Čtěte také

Surfařskou školu založila na pláži La Porge nedaleko Bordeaux Solene se svým partnerem Jamesem před 12 lety. 

Osudové setkání

Společně jsme v borovicovém háji, je tu kovová mobilní buňka a v ní mají veškeré vybavení, to znamená samozřejmě surfy, a ty jsou pěnové.

„Půjčujeme je hlavně začátečníkům. Hůř se ovládají, ale jsou stabilnější, a tím pádem se člověk rychleji zlepšuje. Tady máme zase menší prkna a ta jsou naopak vhodnější pro lidi, kteří už trochu surfovat umí.“

Solene s Jamesem se poznali jak jinak než při surfu. Ona byla učitelka tělocviku, on instruktor. Pak si řekli, že si založí vlastní školu, a koupili si dům nedaleko oceánu. Teď nabízí kratší lekce i několikadenní surfařské kempy.

Pláž v La Porge je asi hodinu cesty autem od Bordeaux

„Dvě hodiny surfu stojí 40 eur na osobu. Cena zahrnuje i vybavení, to znamená prkno i kombinézu. Když si člověk rezervuje víc lekcí, tak jejich cena klesá. Například kurz s pěti lekcemi stojí 150 eur, tím pádem jedna vyjde na 30 eur,“ vypočítává Solene.

V sezoně prý mají nával, a tak mají i paní na hlídání děti. Navíc jim pomáhají instruktoři, jako je Steve.

Bacha, může jít o krk

„Jezdí sem hodně lidí z Bordeaux. Je to pochopitelné, to je největší město v okolí. Máme ale taky dost turistů, přijíždějí sem lidé z celé Evropy, Němci, Nizozemci i Španělé.“

Teď jsme se zastavili nahoře, přímo na písečné duně s výhledem na oceán na celou pláž. Na tomto místě Steve vysvětluje surfařům, kterým místům se mají vyhnout, kde jsou proudy, kde by to mohlo být nebezpečné a kdy naopak jsou ideální vlny.

Čtěte také

„Může to být nebezpečné, když člověk nezná pláž, proudy a písečné prolákliny. Hrozí, že se lidi nechají unést proudem, unaví se a zpanikaří. V takových případech je potřeba zachovat klid, využít proud a vrátit se. Takhle to zní jednoduše, ale když na vás padají vlny, tak je všechno jinak. Je důležité mít zkušenosti a vyhnout se nebezpečným místům.

Síla vln

Osobně mám pod vodou jenom kotníky, ale i tak cítím, jakou sílu oceán má. Jako bych ztrácel půdu pod nohama.

Yannick je informatik z Paříže a říká mi, že sem jezdí na pár dní si užít vlny: „Je hodně vln. Nejsou ale tak velké jako včera a předevčírem to byly opravdu obrovské. Není to tak dlouho, co tady a na pláži nedaleko zmizelo několik lidí. Jsou tu nebezpečné písečné prolákliny. Když se naplní vodou, tak v nich vznikají velmi silné proudy, které lidi strhnou na volné moře. Lidé zpanikaří, vyčerpají se ve vlnách a utonou.“

Skupinu surfařských nováčků vede instruktor Steve

Připouští proto, že je to fuška. A kousek opodál leží na písku úplně vyřízená Melanie.

„Baví mě to, ale je to vyčerpávající. Prostě jsem to chtěla zkusit. Zítra už mě ale na prkno nikdo nedostane. Z pláže to může vypadat jednoduše, ale ve vlnách je to všechno jiné. Myslíš si, že se konečně posouváš dopředu, ale ve skutečnosti couváš.“

Moře stoupá stále výš, ukusuje si větší a větší porci z pláže. Na mě bohužel dneska nezbylo žádné surfařské prkno, příště si to ale rozhodně vynahradím a teď zkusím vodu z Atlantiku.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související