Budou olympijští sportovci plavat v Seině? Na nábřeží se zatím schází jen parta otužilců, ve studené vodě se koupají zákazům navzdory

Paříž chce do letních olympijských her v roce 2024 umožnit plavání v Seině. Doteď to ale kvůli horší kvalitě vody není možné. Pařížané tak i nadále hledají místa, kde se v hlavním městě vykoupat ve volné přírodě. Překážkou jim přitom nejsou ani úřední zákazy, ani v této době studená voda. Skupina otužilců se pravidelně schází u kanálu na severovýchodě Paříže, který svádí vodu do Seiny.

Je krátce po půl deváté večer, je už tma. Venkovní teplota se pohybuje kolem šesti stupňů Celsia, ale na nábřeží Canal de l’Ourcq na severovýchodě Paříže se sešla parta deseti otužilců a každou chvíli tady začne pro některé otužilecký trénink, pro jiné koupačka.

Čím studenější, tím lepší

Je ještě lepší než naposledy, protože je studenější,“ raduje se Pierre. Za Pierrem leze hned Thibault: „Hrozně to štípe a pálí. V takhle studené vodě plavu poprvé,“ přiznává. Všechno to jsou pro tělo nové reakce. Po třiceti sekundách až jedné minutě si ale zvyknete,“ ujišťuje mě.

Čtěte také

Hicham, Thibault i Pierre patří do skupiny otužilců, která si říká Polární medvědi. Název této party je spojením francouzského slova medvěd tedy „ours“ a názvu kanálu de l’Ourcq, který vznikl už na začátku devatenáctého století s cílem zásobit Paříž pitnou vodou. Stále rostoucí skupinu otužilců tvoří asi třicet lidí, kteří na sebe navzájem dávají při plavání pozor.

Teplota vody má 8,5 stupňů. Nainstalovali jsme tady malý žebřík, abychom mohli snadno do vody i ven. No a teď už zbývá jen žbluňknout do vody,“ vysvětlují.

Klepat se je normální

Jsem přímo před kanálem L’Ourcq a zkusím jeden ponor. Pierre říká, že je normální se klepat. Nevím. Mám, co dělat abych udržel nahrávání. Atmosféra na nábřeží je bujará, studená voda vyplavila endorfiny a všichni se baví.

Otužilci v kanálu vzájemně dbají na svou bezpečnost

Mám tady čaj se zázvorem a s kurkumou. Je krásně teplý. Bez něj si to neumím představit,“ nabízí mi Pierre. Kromě čaje má taky dlouhou černou bundu a červenou vlněnou čepici, které mu trochu závidím.

Taky mi se spikleneckým úsměvem ukazuje značku s přeškrtnutým plavcem, které jsem si dřív nevšiml. V těchto místech je totiž zakázané se koupat kvůli lodní dopravě.

Zatím odtud ale Polární medvědy nikdo nevykázal: „Paříž není jako Berlín, Kodaň nebo Praha. Plavání v otevřené vodě je tu v podstatě nemožné. Možná se to změní ještě před Olympijskými hrami v roce 2024.“

Seina, budoucnost olympiády?

Pařížská primátorka a současně i prezidentská kandidátka Anne Hidalgová chce, aby se v roce 2024 v Seině mohli vykoupat nejen Pařížané, ale aby v ní mohli závodit i olympijští sportovci.

Čtěte také

Organizátoři počítají například s tím, že tribuny budou součástí Jenského mostu, který je těsně pod Eiffelovou věží. Otázkou je, jestli se tyto velkolepé vize podaří zrealizovat. Koupání v Seině totiž sliboval i někdejší pařížský primátor a pozdější prezident Jacques Chirac – a to už v roce 1988.

autoři: Martin Balucha , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související