Stále více psů končí v útulcích. Lidé se o ně už kvůli finanční situaci nezvládají postarat

Kvůli špatné finanční situaci lidé stále častěji odkládají své psy do útulků. Potvrzují to provozovatelé zařízení na Olomoucku. Ti místo toulavých zvířat stále častěji přijímají psy přímo od majitelů, kteří už nemají peníze na to, aby se o svá zvířata postarali.

Barney a Marty jsou dva psi plemene mops. Do spolku Buldočí naděje, který o opuštěné a týrané psy pečuje, je podle předsedkyně Anny Matouškové odložila rodina. „Myslím, že rodina na to přestala finančně stačit. Byli to mladí lidé s malým dítětem. Výdaje za dva psy jsou prostě velké,“ konstatuje.

Telefonát každý týden

Zatímco dřív se spolek staral spíše o psy opuštěné, teď řeší především ty, o které se jejich majitelé nedokážou dál starat.

Čtěte také

„Není týden, kdy by se neozvala nějaká rodina, že se potřebují právě z finančních důvodů pejska zbavit nebo ho dát k adopci. Jsou to buď lidi, kteří si ho už dál nemůžou dovolit nebo se stěhují z rodinných domů do menších bytů, kam si psa třeba nemůžu vzít,“ vysvětluje Anna Matoušková.

Podobnou zkušenost mají i v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Podle provozovatele Leopolda Dostála výrazně stoupl počet telefonátů, při kterých se lidé pod různými záminkami snaží svých psů zbavit. „Každý týden zaznamenáme telefonát, kdy se majitel chce zbavit svého pejska,“ dosvědčuje.

Bez odčervení i vakcinace

V kotci útulku Voříšek je i zhruba 10letý Apollo. „Je to veterán, kterého se zbavil majitel, protože mu začaly odcházet nohy a špatně chodil. Tak se ocitl u nás. Dostává kvalitní kloubní výživu, nožičky se mu i v tom stáří zlepšily a může chodit na procházky,“ popisuje Apollovy životní peripetie.

V Liberci se bude dál o toulavé psy a kočky postará Archa, která nově přešla pod Liberecký kraj (ilustrační snímek)

Leopold Dostál je přesvědčený, že kvůli nedostatku financí se do útulku dostalo i sedm postupně nalezených štěňat: „Všechna byla v strašném stavu, neprodělala odčervení, vakcinaci. A to souvisí právě s ekonomickou situací, kdy každý zvažuje, do čeho zřejmě má investovat.“

Situace se podle Dostála navíc kvůli zvyšujícím se výdajům na živobytí bude zhoršovat.

autoři: Barbora Taševská , vma
Spustit audio

Související