„Stála jsem na chodbě a říkala si, že to nemůžu zvládnout.“ Rok s covidem očima zdravotní sestry

Už téměř rok se zdravotní sestra Marta Matějčková v olomoucké fakultní nemocnici stará o pacienty s covidem. Na začátku si práci v ochranném obleku, štítu, respirátoru a dalších pomůckách neuměla představit. Teď jsou pro ni takové podmínkyrutinou. „Směny, kdy se pacientův stav náhle a nečekaně zhorší, jsou obzvlášť náročné,” říká v reportáži Barbory Sonnkové.

Čtěte také

Zvykat si za pochodu

Se všeobecnou sestrou Martou Matějčkovou jsme v olomoucké fakultní nemocnici. Má po další dvanáctihodinové směně na jednom ze zdejších covidových oddělení, kde působí téměř od jeho vzniku před rokem. „Všechno pro nás bylo nové, pro lékaře i pro sestry. Učili jsme se za pochodu – jak se oblékat, jak se starat o pacienty,“ vzpomíná.

Na začátku se hospitalizovaní počítali v jednotkách. „Pacientů nebylo moc a většinou jsme měli bezpříznakové,“ shrnuje zdravotní sestra. Už v první vlně bylo ale podle Marty Matějčkové vidět, co dokáže vir způsobit: „Lékaři s námi sdíleli snímky, viděli jsme, jak to vypadá na rentgenu, cétéčku...“

K závažnosti nemoci covid-19 se ve videu pro iniciativu Lovci kachen vyjádřila Olga Klementová, přednostka Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde pracuje také Marta Matějčová.

Podzim byl zlý

V létě vypadala situace v celé republice příznivěji. Zlom ale přišel na podzim: „Září, říjen už byly opravdu docela dost špatné. Pamatuju si jednu noční službu, kdy nám během chviličky navezli asi osm příjmů. Stála jsem na chodbě a říkala si, že to nemůžu zvládnout,“ popisuje Marta Matějčková dramatické okamžiky.

Čtěte také

Nejvíce hospitalizovaných bylo v olomouckém kraji 2. listopadu. Celkem se tehdy v nemocnicích s covidem léčilo 565 pacientů. Nápor na zdravotnická zařízení se o něco snížil na konci měsíce, ale začal růst znovu už kolem Vánoc.

Teď bych řekla, že je progrese toho onemocnění mnohem rychlejší, pacienti se mnohem rychleji zhoršují. Mluvím o respiračním selhání během hodiny, dvou hodin.“ Zdravotníci se v nemocnicích v kraji od začátku pandemie starali o více než 5700 lidí.

Spustit audio

Související