Speciální senzor pod kůží cukrovkářům výrazně zvyšuje kvalitu života, vysvětluje diabetolog Šoupal

16. únor 2023

Diabetolog Jan Šoupal je první muž, který v roce 2018 implantoval speciální podkožní senzor, jenž pomáhá diabetikům. „Vypadá to jako malá kapslička, která se implantuje pacientovi do podkoží a půl roku dokáže každých pět minut informovat o vývoji glukózy v organismu,“ doplňuje vědecký sekretář České diabetologické společnosti. Proč přibývá tolik pacientů s diabetem pod 30 let a jak může diabetikům pomoci vyšetření oční kamerou? Poslechněte si celý rozhovor.

Jak takový senzor vypadá?

Je to taková drobná kapslička, asi půl centimetru nebo centimetr velká. Implantuje se asi půl cm do podkoží – většinou horní končetiny, a dokáže půl roku fungovat a dávat pacientům velmi cenné informace. Každých pět minut informuje o vývoji glukózy v organismu.

Změnil se od toho roku 2018? Zmenšil se? Nebo toho umí víc, než uměl?

Upřímně řečeno ani není potřeba jej zmenšovat, protože taková velikost už je naprosto dostatečná, zajišťuje pacientům opravdu velký komfort.

Čtěte také

Co se změnilo, je přesnost systému jako takového z hlediska měření. Dnes jsou ty systémy přesnější než třeba glukometry, které pacienti stále ještě často používají.

Obecně ten koncept bude směřovat i třeba k implantaci do dutiny teritoriální, čili do břicha. A tam už by opravdu mohly vydržet i několik let.

A určitě se změnila výdrž – dnes vydrží v podkoží třeba rok a mluví se i o dvou rocích… Zkrátka se prodlužuje doba použití senzoru tak, aby pacientům odpadly obtěžující návštěvy lékaře, který senzor vyjme a implantuje nový. Obecně ten koncept bude směřovat i třeba k implantaci do dutiny teritoriální, čili do břicha. A tam už by opravdu mohly vydržet i několik let.

S cukrovkou se v Česku léčí přes milion diabetiků a podle těch předpokladů to vypadá, že ten počet bude neustále stoupat. Hodně lidí je ve věku okolo 30 let. Jak je to možné?

Je to dáno naším životním stylem a genetikou. Diabetes druhého typu, který narůstá především, vznikne u geneticky vnímavého jedince za předpokladu, že se uplatní nějaké zevní faktory. Většinou je to nedostatek pohybu a přejídání se a obecně skladba té stravy, kterou máme. Takže máte pravdu, můžu potvrdit, že nám opravdu velmi narůstají pacienti v ambulancích, kterým není ani třicet let a mají poměrně velmi komplikovanou, obtížně kompenzovatelnou cukrovku.

Kamera vyfotí oční pozadí a tuto fotku pak zanalyzuje program, který hledá známky diabetické retinopatie.

A když takový pacient toto vysoké kardiovaskulární riziko manifestuje před třicítkou, jaké má vyhlídky? Pokud se nepodaří zkompenzovat cukrovku, bude jeho život bohužel zkrácen.

Od září loňského roku do diabetologických ambulancí postupně dostáváte oční kamery, které umožňují screening diabetické retinopatie. Jak to funguje?

Funguje to v zásadě velmi jednoduše. Diabetologové mají možnost zakoupit kameru, která vyfotí oční pozadí, oční sítnici a tuto fotku zanalyzuje program, který hledá známky diabetické retinopatie. Program musí být velmi přesný, certifikovaný, musí projít klinickými studiemi.

Čtěte také

Pro pacienty je to výrazné zvýšení kvality života, protože nemusí pravidelně chodit k očnímu lékaři na rozkapání, které ho na několik hodin vyřadí, protože si poté nesmí sednout za volant nebo nemůže pracovat na počítači, a to je pochopitelně nepříjemné. Častokrát z toho důvodu na preventivní kontroly vůbec nechodí a výsledkem pak je vyšší stadium retinopatie.

Takže principem je odchytit ty, které mají retinopatii třeba počínající, nechat si to potvrdit očním lékařem a v případě, že už je to retinopatie pokročilá, oční lékař přistoupí k léčbě. Oční lékaři v České republice jsou vynikající, mají neuvěřitelnou úspěšnost v tom, jak pacientům s diabetem zachránit zrak nebo těžké postižení zraku. Já bych si tipl, že v takových 95 procentech se dá slepotě nebo těžkému poškození zraku předejít.

Proč si vlastně vybral diabetologii a jaké další problémy by mohly řešit léky na cukrovku v budoucnosti?

autoři: Lucie Výborná , mga

Související