Všichni někam spěcháme. To srdci neprospívá, říká diabetolog Martin Haluzík

30. září 2018

Onemocnění srdce a cév je u nás nejčastější příčinou úmrtí, proto je důležité uvědomit si celou řadu špatných vlivů. Právě Světový den srdce je takovým připomenutím, pro někoho možná startem k nějaké změně, jak ke svému zdraví přistupovat.

Vedoucí oddělení experimentální diabetologie v IKEMu Martin Haluzík oslavil Světový den srdce prací – na zasedání v portugalském Portu diskutoval o možnostech obézních pacientů s cukrovkou.

„Velkou novinkou je, že existuje několik léků, které dokážou riziko srdečních onemocnění u diabetiků snížit,“ přibližuje s tím, že právě v Portu debatovali o tom, kdy přesně by takové léky měly být nasazeny.

Samotné léky při onemocnění cukrovkou jsou nezbytné, ale kromě toho je zásadní změna životního stylu. „Bez toho to nikdy úplně stoprocentně nebude fungovat,“ zdůrazňuje.

Káva je poměrně zdravý nápoj, pokud jich nepijete 10 denně. Nemá negativní efekt na srdce, zdá se, že snižuje riziko cukrovky 2. typu a rakoviny tlustého střeva.
Martin Haluzík

K faktorům, které spouštějí diabetes, patří genetika, rizikový je ale i stres, obezita a nedostatek fyzické aktivity.  S tím ale můžeme pracovat, podobně jak s kouřením. Právě to je podle Haluzíka obrovským rizikem pro cévní onemocnění v kombinaci s cukrovkou.

Ohledně srdečního onemocnění by se na pozoru ale měli mít lidé ve středních letech, kteří hodně pracují a málo se pohybují. „Všichni strašně někam spěcháme, to srdci neprospívá,“ uzavírá.

autoři: Štěpán Pokorný , prh