Vaše dítě z tloušťky nevyroste, varuje diabetolog. Dětských pacientů s cukrovkou přibývá

19. červenec 2018

Že jste na cukrovku ještě mladí? Omyl. Lékař Martin Prázný varuje: počet pacientů s diabetem druhého typu roste, a to i mezi pacienty pod čtyřicet. „Většinou hodně pracují, nenajdou si čas na jídlo, nehýbají se, mají nadváhu… a pak jsou překvapeni, že mají cukrovku,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Ještě před pár lety se diabetu druhého typu říkalo stařecká cukrovka. To už dnes rozhodně neplatí. Přibývá totiž pacientů nejen mezi čtyřicátníky, ale i mezi dvacetiletými pacienty. „Novým fenoménem jsou i dětští pacienti s diabetem druhého typu,“ varuje lékař.

Do 20 let se počet cukrovkářů téměř zdvojnásobí. Hýbejte se a jezte zdravě, doporučuje uznávaný diabetolog

George Grunberger

Jeho americká kariéra je mimořádná a jeho oborem je endokrinologie, metabolismus a diabetologie. „V USA je to jedna specializace,“ vysvětluje George Grunberger a souhlasí s názorem, že diabetes je celosvětovým problémem.

Na vině je přitom, stejně jako u dospělých, životospráva. Dávno už neplatí, že „děti z tloušťky vyrostou“. „Podle moderních studií už dnešní děti nemají šanci. Ale kde je chyba?“ poukazuje Martin Prázný na to, jakou roli ve výchově sehrávají rodiče obézních dětí. „Cukrovka přitom může zkrátit život až o 12 let!“

I s diabetem se dá zhubnout

Cukrovka navíc téměř nikdy nepřichází sama. „Když jsem nastupoval na kliniku s tím, že budu diabetolog, váhal jsem, zda nejde o příliš úzký obor. A pak jsem zjistil, že tito pacienti mají úplně všechno: vysoký krevní tlak, cholesterol, často bývají po infarktech,“ vypočítává.

Věděli jste…

… že každý třetí dospělý Čech trpí nadváhou a každý pátý dokonce obezitou?

Mimochodem, dobrá zpráva pro všechny, kteří preferují komplexní přístup ke zdraví. Léčba cukrovky, to už nejsou „jen“ léky. Lékař svým pacientům ve spolupráci s nutriční terapeutkou může poradit s jídelníčkem, a to třeba i v případě, že kromě léčby chtějí i shodit pár kil.

„Nevrhejte se do experimentů s hubnutím, které se šíří po internetu. Jsou to komerční projekty, jejich cílem je zisk. Dieta je ale komplikovaná věc a vyžaduje konzultaci s lékařem.“

autoři: Lucie Výborná , als