Sešel se s Michailem Gorbačovem. A pak předznamenal vývoj v Československu

18. duben 2014

Sovětský reformní vůdce Michail Gorbačov přijal v roce 1989 šéfa československých komunistů Miloše Jakeše. Gorbačov už tehdy pár let prosazoval v Sovětském svazu perestrojku a glasnosť. A českoslovenští komunističtí funkcionáři se báli, že je jeho politika připraví o moc. 18. dubna 1989 je však Gorbačov ještě podržel. Na setkání s Jakešem v Moskvě se od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 nedistancoval.

„Jako Damoklův meč nad nimi viselo, že by Gorbačov mohl přehodnotit rok 1968 a sovětskou intervenci, což by jim podtrhlo nohy a zbavilo politické legitimity. Miloš Jakeš se tomu snažil během návštěvy Sovětského svazu zabránit,“ vysvětluje historik Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny.

„Komunisté jakoukoliv odchylku od toho, co je podle sovětského vzoru, považovali za revizionismus a něco, co musí být odstraněno. Najednou začali být konfrontováni se situací, kdy v Sovětském svazu probíhaly různé změny a slovník, který se tam používal, připomínal slovník reformistů z roku 1968,“ popisuje.

Hlavní silou musí být strana, prohlásil Miloš Jakeš v Moskvě

Miloš Jakeš setkání s Michailem Gorbačovem v dubnu 1989 ustál. Jak po návratu informoval nejvyšší vedení strany, Michail Gorbačov ho při jednání v Moskvě podpořil v záměru nepřehodnocovat rok 1968. To by podle Miloše Jakeše vedlo k rozkladu strany.

Na tiskové konferenci, která se konala 18. dubna 1989 v Moskvě, odpovídal Miloš Jakeš na dotazy novinářů. Ti se ptali také na to, jak se Československo inspiruje sovětskou přestavbou.

„Je důležité, abychom vše dobré, co přestavba přenáší, včas aplikovali a všemu negativnímu včas čelili. Hlavní silou v přestavbě musí být strana. Jestliže to nebude strana, budou tu jiné síly, které nemusí nastolovat otázky vždy ve směru upevnění socialismu,“ řekl.

Jako by Miloš Jakeš předznamenal další vývoj v Československu.

autor: jas
Spustit audio